برای انتقال دادهها از مدولاسیون دامنه (AM) و مدولاسیون فرکانس (FM) با استفاده از روش اصلاح سیگنال حامل، استفاده میشه. تفاوت اصلی بین هر دو مدولاسیون اینه که توی مدولاسیون فرکانس (FM)، فرکانس موج حامل بر اساس دادههای ارسالی اصلاح میشه. درحالیکه توی مدولاسیون دامنه (AM)، دامنه موج حامل با توجه به دادههای ارسالی اصلاح میشه. بهعنوان مثال، اگه چند مجموعه از دادهها با استفاده از یک رسانه ارسال میشن، اون موقع هر مجموعه با استفاده از امواج فرکانس متفاوت ارسال میشن. این یک روند نحوه انجام پخش رادیوییه. این مقاله از سایت دیفرتو به شما میگه که تفاوت AM و FM چیه.
مدولاسیون و دمودولاسیون آنالوگ برای امواج رادیویی چیه؟
قبل از اینکه تفاوت مدولاسیون دامنهای و فرکانسی رو یاد بگیریم باید بدونیم که چرا به مدولاسیون و دمودولاسیون نیاز داریم. ما برای انتقال اطلاعات به صورت امواج رادیویی از یک مکان به مکانی دیگه به مدولاسیون و دمودولاسیون نیاز داریم. مدولاسیون برای ارسال اطلاعات در فواصل طولانی استفاده میشه، چون سیگنالهای فرکانس پایین رو نمیشه برای پوشش مناطق بزرگ استفاده کرد. Demodulation هم به دریافت اطلاعات ارسال شده از طریق مدولاسیون کمک میکنه. دمدولاسیون موقع دریافت اطلاعات صورت میگیره و امواج مدولاسیون شده رو به فایل صوتی تبدیل میکنه.
برای مدولاسیون آنالوگ کردن اطلاعات، سه تکنیک زیر استفاده میشه:
- مدولاسیون دامنه (AM)
- مدولاسیون فرکانس (FM)
- مدولاسیون فاز (PM)
مدولاسیون دامنهای (AM) چیه؟
مدولاسیون دامنه یک تکنیک مدولاسیونیه که توی اون دامنه یک حامل اطلاعات، بسته به سیگنال اطلاعاتی متفاوته. سیگنالهای پخش رادیویی AM از فرکانسهای حامل کمتری استفاده میکنن، این کار به اونها کمک میکنه مسافتهای طولانیتری رو طی کنن. بعضی اوقات سیگنالهای AM میتونن از اتمسفر زمین هم خارج بشن. مسافت طی شده توسط AM خیلی بیشتر از FM هست.
- مقاله مرتبط: تفاوت امواج رادیویی و امواج صوتی
مدولاسیون فرکانسی (FM) چیه؟
توی این ماژول فرکانس، موج حامل با توجه به سیگنالی که اطلاعات رو حمل میکنه، اصلاح میشه. سیگنالهای رادیویی FM پهنای باند زیادی نسبت به سیگنالهای رادیویی AM دارن که به ارائه کیفیت صدای خیلی بهتر کمک میکنه. همچنین مدولاسیون فرکانس (FM) امکان انتقال سیگنالهای استریو رو فراهم میکنه.
فرق بین AM و FM چیه؟
در واقع FM فناوری توسعه یافتهتر پخش AM به شمار میره و مزیت قابل توجهی رو در اختیار کاربرها قرار میده، پس نسبت به مدولاسیون AM خیلی پیچیدهتره. اصلیترین تفاوت FM با AM استفاده اون از الگوریتمهای پیشرفتهتره که باعث میشه امکان تولید صدای استریو وجود داشته باشه.
اگه بخوایم تفاوت موج AM و FM رو به شما بگیم بهترین کار اینه که اونها رو توی یک جدول توضیح بدیم. به همین خاطر توی جدول مقایسهای زیر ویژگیهای موج AM و FM رو یکجا جمع کردیم تا درک این تفاوتها برای شما راحتتر بشه:
مدولاسیون دامنهای (AM) | مدولاسیون فرکانسی (FM) |
اولین انتقال صوتی موفق در اواسط دهه ۱۸۷۰ انجام شد | در سال ۱۹۳۰ توسط ادوین آرمسترانگ توی ایالات متحده تولید شد |
موجی رادیوییه که موج حامل نامیده میشه، اما فرکانس و فاز اون ثابت میمانه | موجی رادیوییه موج حامل نامیده میشه، اما دامنه و فاز اون ثابت میمانه |
کیفیت صدای ضعیفی داره، اما میتونه مسافت بیشتری رو طی کنه | پهنای باند بالاتر با کیفیت صدای بهتری داره |
محدوده فرکانس رادیو AM از ۵۳۵ تا ۱۷۰۵ کیلوهرتز متغیره | محدوده فرکانس رادیو FM از ۸۸ تا ۱۰۸ مگاهرتز متغیره و در طیف بالاتری قرار داره |
بیشتر مستعد نویزه | کمتر مستعد نویزه |
جمعبندی
در آخر باید بگیم که AM میتونه مسافت بیشتری رو طی کنه، به همین خاطر از این نظر برتری داره. سیگنالهای FM بعد از طی کردن مسافتی و دور شدن از ایستگاه افت میکنن، درحالیکه امواج AM میتونن توی اتمسفر امتداد پیدا کنن و دوام بیارن. همچنین برد بیشتر یکی از دلایلیه که شبکههای رادیویی AM رو با وجود کیفیت کمتر صدا، نسبت به FM برتر میکنه. موج FM کیفیت صدای بهتری رو ارئه میده. از طرفی هم به خاطر کم هزینه بودن امواج رادیویی AM، بیشتر شبکههای رادیویی از موجهای AM استفاده میکنن.
به نظر شما فرق AM و FM که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت AM با FM میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منبع: byjus.com