حتماً شما هم وقتی برای خرید محصول یا کالایی به فروشگاه مراجعه می کنین، با وعده وعیدهای فروشنده در مورد خرید کالاها مواجه میشین. فروشنده ها بعضی از این وعدهها رو گارانتی (Guarantee) و بعضی دیگه رو تحت عنوان وارانتی (Warranty) بیان می کنن. شما تفاوت وارانتی و گارانتی رو می دونید؟ می دونید کدومشون برای شما بهتره؟ می دونید فروشنده ها و برندها با وارانتی و گارانتی چه تعهداتی نسبت به شما خواهند داشت؟ می دونید کی می تونید برای مشکلات محصول، با استفاده از ضمانت نامه کالا، به فروشنده یا سازنده اون مراجعه کنین؟ اگه نمی دونید این مقاله از دیفرتو رو بخونید تا تفاوت گارانتی با وارانتی رو بدونید!
تفاوت گارانتی و وارانتی چیه؟
گارانتی یا وارانتی هر دو وعدهها یا تعهداتی هستن که تولیدکنندگان یا فروشندگان به مشتریان خودشون میدن. وقتی یک محصول رو تحت عنوان ضمانت یا گارانتی میخرید، شرکت سازنده موظفه از کیفیت اون حمایت کنه. سازندگان تحت عنوان گارانتی (guaranteed by) یا وارانتی (under warranty)، محصول رو پس گرفته و بعد از تعمیر، اون رو برای مشتری میفرستن یا اگر هم قابل تعمیر نباشه، محصول رو جایگزین میکنن.
وارانتی معمولاً به صورت کتبی و در قرارداد یا فاکتور خرید قید میشه. این نوع ضمانت، کیفیت محصول رو برای مدتزمان مشخصی تضمین میکنن. در صورت بروز خرابی، برای محصولی که تحت وارانتی هست، شرکت موظف به تعمیر یا تعویض اون کالاست. مثلا یک کالا تا یک سال بعد از خرید شامل وارانتی میشه. در عرض اون یک سال هر خرابی و مشکل در محصول توسط شرکت سازنده رفع میشه.
گارانتیها هم یک تعهد و وعده در مورد کیفیت محصول هستن که حتی ممکنه به عنوان بخشی از وارانتی نوشته بشن. خیلی از برندها یا فروشندگان، رضایت مشتری رو به صورت شفاهی و تحت عنوان گارانتی تضمین میکنن (معمولاً مکتوب نمیشه) و به اندازه وارانتی، شفاف نیستن و جزییات گارانتی مشخص نیست. در صورت گارانتی رضایت مشتری، مشتریهای ناراضی میتونن پول پرداختی رو به صورت کامل یا جزیی پس بگیرن. سازندگان میتونن گارانتیها رو جزو استراتژیهای فروش شرکت و جدا از وارانتی محصول ارائه کنن.
از نظر حقوقی تفاوت چندانی بین گارانتی و وارانتی وجود نداره. اما وارانتی ها به صورت کتبی نوشته میشن پس ارزش قانونی و اجرایی بیشتری دارن و برای جلوگیری از بروز هر مشکلی در محصولات، سند قابلاعتمادتری هستن.
انواع وارانتی
وارانتی ها بیشتر به یک قرارداد کتبی شباهت دارن. این قراردادهای کتبی انواع مختلفی دارن که به بررسی آنها میپردازیم.
وارانتی صریح
وارانتی هایی که به صورت رسمی و واضح در اختیار خریدار قرار میگیرن، وارانتی های صریح هستن. از نظر قانونی اون چیزی که مهمه، صریح و واضح بیان شدن جزئیات و شرایط وارانتی هاست. این وارانتیها از طرف فروشنده برای تایید کیفیت یا عملکرد محصول داده شده و مشخص میکنن تحت چه شرایطی، محصول میتونه تعویض، تعمیر یا بازگشت داده بشه.
وارانتی های تصریحی میتونن به شکل کتبی و یا شفاهی داده بشن. البته در بعضی موارد این ضمانتنامهها در قالب نوشتهای همراه محصول تحویل داده میشن. مثل انواع وارانتی هایی که در هنگام خرید محصولات در جعبه ی اون ها قرار داره و فروشنده باید آن رو امضا کنه. این برگهها شامل ادعای سازنده در قبال نوع عملکرد و کیفیت محصولات هستن.
وارانتی ضمنی
حتماً این نوع از وارانتی ها رو از زبان بسیاری از فروشندگان شنیدهاید. وارانتی های ضمنی بدون هیچگونه توافق شفاهی یا کتبی بین خریدار و فروشنده، کیفیت محصول را تا حدی تضمین میکنن. این وارانتی ها دو نوع دارن، یکی برای قابلیت خرید و فروش و دیگری برای سازگاری با هدف خرید توسط خریدار.
این ضمانتها در معاملات تجاری تضمین میکنن که یک محصول همونطور که سازنده یا فروشندهی اون ادعا میکنه عمل میکنه. مثلاً یک برند نمیتونه ادعا کنه یک اسباببازی نورپردازی هست اما در تاریکی، هیچ نور و درخششی نداشته باشه. در واقع، وقتی یک محصول با توجه به شرایط، زمان تولید و بازاریابی نتونه انتظار خریدار رو برآورده کنه، وارانتی اون محصول، ضمنی شکست خورده و تاثیری در جذب اعتماد مشتری نخواهد داشت.
از طرفی، وارانتی سازگاری محصول با هدف مد نظر خریدار، به عهدهی فروشنده است. این نوع ضمانتنامه، تضمین میکنه فروشنده در انتخاب محصول به خریدار کمک میکنه. محصول پیشنهادی باید عملکرد مناسبی برای خریدار داشته باشه حالا هر چقدر که غیر متعارف باشه یا نباشه. بذارید با یک مثال ادامه بدیم، اگر خریدار به دنبال چسبی برای پروژهی هنری باشه، فروشنده باید تمام تلاش خودش رو بکنه تا چسبی رو پیشنهاد بده که بهترین عملکرد را روی بوم نقاشی داشته باشه. اگر خریدار بعد از خرید بفهمه چسب به بوم نقاشی نمیچسبه، ضمانت ضمنی در خصوص سازگاری محصول برای کار مورد نیاز مشتری، شکست خورده و خریدار می تونه پول پرداختی رو پس بگیره.
ضمانت مادامالعمر
بعضی از شرکتها در صورت معیوب شدن محصولات خود، پشتیبانی، تعمیر و تعویض محصول رو به طور مادام العمر ارائه میدن. مادامالعمر به معنی عمر خریدار محصول نیست بلکه به معنی عمر باقی موندن محصول در خط تولید اشاره داره. در میان تعداد زیادی از کالاها، تعداد محدودی از آنها شامل ضمانتنامههای مادامالعمر میشن. بهعلاوه، هر خسارتی از طرف خریدار شامل وارانتی مادامالعمر و یا هیچ ضمانتنامهی دیگهای نمیشه.
مثلاً شرکت مایکروسافت تعهد می کنه که برای هر نسخه ویندوز، آپدیت های فنی و امنیتی رو به طور مستمر ارائه کنه. اما بعد از چند سال که از عمر هر محصول میگذره، مایکروسافت اعلام می کنه از فلان نسخه ویندوز (مثل ویندوز XP و ویندوز ۷) دیگه پشتیبانی نمیکنه و آپدیتی نمیده چون برای شرکت مایکروسافت، عمر محصول ویندوز XP و ویندوز ۷ به پایان رسیده.
مثالی از تفاوت گارانتی و وارانتی
در حقیقت، گارانتی ها کمتر بصورت رسمی استفاده میشن و یا ممکنه برای مدت کوتاهی ازشون استفاده بشه مانند مثال زیر که چند نوع گارانتی رو در یک فروشگاه توضیح می ده:
یک فروشگاه فروش محصولات ورزشی روی تمامی محصولات خودش به مدت ۱۴ روز بدون هیچ سؤال و جوابی، ضمانت بازپرداخت پول داره. اگه مشتری به هر دلیلی از محصولی که خریده راضی نباشه، میتونه رسید خرید رو بیاره و پولش رو پس بگیره. البته این ضمانتها تنها در موارد خاص و طبق استراتژی فروشگاه تعیین میشن و تا حد معقولی مناسب هستن.
توی همین فروشگاه، روی بعضی از محصولات گرون به علاوهی وارانتی محصول از طرف شرکت سازنده، ۱ تا ۲ سال هم وارانتی اضافی ارائه می کنن. مثلا اگر کسی تردمیل بخره، در صورت عدم استفاده از اون می تونه تا ۱۴ روز بعد ازخرید، محصول رو پس بده و پولش رو بگیره (گارانتی عودت وجه). فروشگاه این کار رو برای ترغیب بیشتر به خرید انجام میده.
حالا اگه کسی این تردمیل رو بخره و بعد از شش ماه استفاده، دستگاه دچار نقص فنی بشه، می تونه با سازنده تماس بگیره و درخواست تعمیرات کنه. شرکت سازنده هم موظفه طبق قرارداد نسبت به تعمیر دستگاه اقدام کنه. فقط توی این موارد باید به مدت زمان وارانتی توجه داشته باشید چون ممکنه وارانتی ها زمان مشخصی داشته باشن. توی این موارد شرکت سازنده بعد از زمان ضمانت نامه هیچ خدماتی رو به شما ارائه نمیده.
و در آخر اینکه:
برای خرید هر محصول باید به وارانتی و گارانتی اون توجه کنید. اگه محصولات با ارزش و گرونی رو خریداری می کنین باید حتما ضمانت نامه ای برای هر گونه مشکل احتمالی در دست داشته باشید. امیدوارم این مقاله دید کاملی نسبت به وارانتی و گارانتی برای شما به وجود آورده باشه. پس از این به بعد برای هر خرید به این موارد دقت کنید تا خریدی آسوده تر داشته باشید. البته در ایران معمولاً هر دو کلمه گارانتی و وارانتی در قالب یک کلمه “ضمانت نامه یا گارانتی” استفاده میشه و فقط باید به جزئیات ضمانت توجه کرد.
به نظر شما فرق گارانتی با وارانتی که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت گارانتی و وارانتی میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع:
سلام
از نظر من خیلی از دوستان دیگه وارانتی بسیار بهتر از گارانتیه و بعضی وسیله ای که تعمیر میشه هیچ وقت مثل روز اول خودش نمیشه و با گارانتی این مشکل حل نمیشه.
سلام روز بخیر
دراوضاع ایران بسیاری از شرکتها از دادن خدمات وارانتی معذور هستن و به گارانتی اکتفا می کنن.
سلام و با سپاس فراوان
این خدمات تلویزیون های سونی در ایران بسیار کم شده و کمبود قطعات داره و در بعضی از موارد گارانتی تهیه یک ماه زمان میبره تا وسیله ای را تعمیر کنن.