قرآن که آخرین کتاب آسمانی از سوی خداوند بر پیامبر اسلام نازل شده، با اسمهای مختلفی مثل قرآن کریم، قرآن مجید، قرآن حکیم و … توصیف میشه و شاید برای بسیاری از دانشآموزان این سوال پیش بیاد که علت اینکه قرآن با این کلمات، معرفی شده چیه و تفاوت قرآن مجید و کریم در چیه؟ در این مقاله از سایت دیفرتو به صورت مفصل فرق بین قرآن مجید و کریم رو به شما توضیح میدیم.
تفاوت قرآن مجید و کریم
برای اینکه با معنای کلمات مجید و کریم آشنا بشیم و متوجه تفاوت قرآن مجید و کریم هم بشیم، این دو کلمه رو در آیات قرآن بررسی میکنیم. به عنوان مثال برای صفت مجید در سوره بروج آیه ۲۱ خداوند میفرماید: «بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مَجید» یعنی قرآن دارای عظمت و ارجمندی است. قرآن مجید یعنی کتابی دارای مجد و بزرگواریه که هیچ کتابی مثل اون وجود نداره و چیزی بالاتر از اون نیست. این کتاب مجید از تحریف محفوظه، باطلی در اون راه نداره و هیچ کم و کاستی در قرآن مجید نیست. بنابراین یک مرجع کامل و نهایی در تموم زمونها و شرایط و برای همه حقایق عالمه.
در توصیف واژه کریم در سوره واقعه آیه ۷۷ خداوند میفرماید: «إِنَّهُ لَقُرْآنٌ كَریم» به این معنا که همانا این قرآنی نفیس و رفیعه. بنابراین در مورد تفاوت قرآن مجید و کریم باید بگم این دو صفاتی هستن که خداوند برای قرآن بیان کرده و هر دو برای یک موصوف یعنی قرآن به کار میرن.
فرق قرآن مجید و کریم از لحاظ تفاوت ریشههای اونا
کلمه کریم از ریشه کَرَم گرفته شده و وقتی این صفت رو برای خداوند به کار میبریم به معنای احسان و انعامه و برای انسان به معنی داشتن اخلاق و افعال پسندیده و خوبه. همچنین واژه کریم هم به زیباییهای ظاهری قرآن مانند فصاحت و بلاغت الفاظ و جملاتش اشاره داره و هم نشوندهنده محتوای جالب اونه که از طرف خدا که منشاء هر کمال و خوبیه نازل شده. بنابراین میتونیم بگیم که گوینده قرآن، آورنده قرآن، اهداف قرآن و خود قرآن، کریمان.
دلیل اینکه به قرآن، مجید گفته میشه اینکه کفار میگفتن قرآن از طرف خدا نیومده و حضرت محمد (ص) این سخنان رو به دروغ به خدا نسبت میده. اما همه ما مسلمونا عقیده داریم که قرآن دارای معانی معارفی با ارزشه که از سوی خدا بر قلب پیامبر نازل شده. کلمه مجید از ریشه مَجد گرفته شده و به معنی گستردگی جلالت و شرافته و چون قرآن دارای محتوایی بزرگ و پرمعناست و در تموم زمینههای معارفی، اعتقادی، احکام، سنن و اخلاق سخنی برای گفتن داره پس این موضوع در مورد قرآن کاملا صدق میکنه.
دلایل تفاوت قرآن مجید و کریم و ارتباط این دو کلمه با قرآن
برای بیان فرق قرآن مجید و کریم به بیان دلایلی میپردازیم که میتونه در فهم بهتر علت این تفاوت به ما کمک کنه.
- قرآن مجید و کریم به این معنیه که کتابی که بر حضرت رسول الله (ص) از سوی خداوند متعال نازل شده و سخن خداست، عزیز و گرامی بوده و باید به اون احترام گذاشت.
- کلمه کریم به معنی بسیار بخشنده است و به این دلیل به قرآن، کریم گفته میشه که خداوند از طریق، قرآن راههای زیادی رو برای رسیدن انسان به حق قرار داده.
- برخی از محققین قرآنی، کریم رو به عنوان یک اسم جامع در نظر میگیرن و میگن چون هر فرد عالمی پایه علمی خودش رو از قرآن میگیره پس قرآن مورد ستایش همه افراده.
- بعضی از دانشمندان دینی هم به این دلیل که همه میتونن از قرآن بهره ببرن و اون رو بزرگ میدونن، میگن قرآن، کریم است.
- در نهایت در مورد دلایل نامیده شدن قرآن به صفت کریم و مجید باید بگیم که تکرار تلاوت قرآن به هیچ وجه خستهکننده نیست؛ بلکه همیشه سخن جدیدی برای گفتن داره. از این رو به قرآن، عزیز و کریم میگن.
جمعبندی
با توجه به آنچه در مورد تفاوت قرآن مجید و کریم گفتیم متوجه شدیم که این دو اسم تنها از لحاظ معنی به هم فرق دارن و هر دو اشاره به این موضوع میکنن که قرآن عزیز و گرامیه؛ بنابراین فرق قرآن کریم و مجید فقط در معنی این دو صفته که گاهی روی قرآنها کلمه مجید و گاهی کلمه کریم چاپ میشه.
به نظر شما تفاوت قرآن کریم و قرآن مجید که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از فرق بین قرآن کریم و مجید چیه؟ میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع: