LAN و WAN دو اصطلاح اصلی و بسیار کاربردی توی شبکه هستن که هر کدوم ویژگی خاص خودشون رو دارن. میشه گفت که سرعت انتقال داده توی LAN بیشتره، درحالیکه WAN سرعت انتقال داده کمتری داره. LAN و WAN هر دو شبکه کامپیوتری هستن که توی اون LAN یک منطقه جغرافیایی کوچک مثل یک خانه، اداره یا گروهی از ساختمان‌ها رو با سرعت خیلی زیادی پوشش میده ولی WAN یک منطقه وسیع‌تری رو با سرعت کمتری پوشش میده. اینها تنها بخشی از تفاوت LAN و WAN بودن که قصد داریم ما توی این مقاله از سایت دیفرتو بیشتر به این مقوله بپردازیم.

LAN چیه؟

شبکه محلی مجموعه‌ای از رایانه‌ها و دستگاه‌های جانبیه که توی یک منطقه محدود مثل مدرسه، آزمایشگاه، خانه یا ساختمان اداری به هم متصل میشن. شکل کامل یک شبکه محلی رو میشه توی LAN توصیف کنیم که یک شبکه خیلی مفید برای به اشتراک گذاری منابعی مثل فایل‌ها، چاپگرها، بازی‌ها و برنامه‌های کاربردی دیگه هست. ساده‌ترین نوع شبکه LAN، اتصال کامپیوترها و چاپگر توی خانه یا محل کار شخصی هست. به طور کلی، LAN به‌عنوان یکی از انواع شبکه‌های انتقال داده شناخته میشه.

WAN چیه؟

WAN یا شبکه گسترده، یک شبکه کامپیوتری مهمه که توی یک منطقه جغرافیایی بزرگ پخش میشه. سیستم‌های شبکه WAN میتونن شامل یک شبکه اتصال LAN هم بشن که با استفاده از خطوط تلفن و امواج رادیویی به شبکه‌های محلی دیگه متصل میشه. شبکه WAN بیشتر به یک شرکت یا سازمان محدود میشه. معمولا شبکه‌های گسترده با مدارهای مخابراتی پیشرفته ایجاد میشن.

فرق بین LAN و WAN چیه؟

یکی از تفاوت‌های مهم بین LAN و WAN اینه که، سرعت LAN زیادتر از سرعت WAN هست. LAN تحمل خطای بیشتری رو داره، اما WAN تحمل خطای کمتری رو داره. طراحی و نگهداری LAN هم آسون‌تر از طراحی و نگهداری WAN هست. با توجه به مطالبی که تا حالا گفتیم برای اینکه تفاوت بین LAN و WAN رو به طور جامع و یکجا بررسی کنیم، ویژگی‌های این دو مورد رو توی جدول مقایسه‌ای زیر آوردیم تا درک این تفاوت‌ها برای شما راحت‌تر بشه:

مبنای مقایسه LAN WAN
فناوری‌های استفاده شده در آن‌ها تمایل به استفاده از فناوری‌های اتصال خاص، مثل اترنت و توکن دارن. شبکه‌های WAN از فناوری‌هایی مثل Frame Relay و X.25 برای اتصال در فواصل طولانی‌تر استفاده میکنن
تعریف LAN یک شبکه کامپیوتریه که یک منطقه جغرافیایی کوچک مثل یک خانه، اداره یا گروهی از ساختمان‌ها رو پوشش میده. WAN یک شبکه کامپیوتریه که محدوده وسیعی رو پوشش میده. به‌عنوان مثال، هر شبکه‌ای که ارتباطات اون مرزهای بین منطقه‌ای و شهری رو توی مسافت طولانی به هم پیوند میده.
هزینه راه‌اندازی نیاز به راه‌اندازی چند دستگاه اضافی توی شبکه وجود داره، اما خیلی گرون نیست. شبکه‌های WAN برای ارتباط شبکه بین مناطق دور استفاده میشه، پس هزینه‌های راه‌اندازی بالاتری داره.
سرعت انتقال داده LAN سرعت انتقال داده بالاتری داره. WAN در مقایسه با LAN سرعت انتقال داده کمتری داره.
نوع مالکیت مالکیت LAN خصوصیه مالکیت WAN میتونه خصوصی یا عمومی، دولتی باشه.
زمان تاخیر انتشار زمان تأخیر انتشار توی LAN کوتاهه. تأخیر انتشار توی WAN طولانیه (بیشتر از LAN).
قدرت تحمل نقص تحمل نقص بیشتری رو نشون میده. تحمل خطای کمتری توی شبکه WAN دیده میشه.
طراحی و نگهداری طراحی و نگهداری اون آسونه. طراحی و نگهداری اون دشواره.
پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت گوگل و یاهو چیه؟

کاربردها و مزایای LAN و WAN چی هستن؟

در ادامه برای اینکه بیشتر تفاوت LAN و WAN رو بفهمیم کاربردها و مزایای اونها رو برای هر مورد بررسی میکنیم:

کاربرد LAN چیه؟

توی شبکه LAN میتونیم یکی از رایانه‌های موجود رو به‌عنوان سرور اختصاص بدیم که امکان مدیریت تمام رایانه‌های دیگه را فراهم میکنه. این شبکه به نرم‌افزار اجازه میده تا روی سرور ذخیره بشه و همه کاربرهای شبکه بتونن از اون استفاده کنن. LAN کمک میکنه تا تمام ایستگاه‌های کاری یک ساختمان به هم وصل شن و اجازه میده به صورت محلی با همدیگه بدون نیاز به دسترسی به اینترنت ارتباط برقرار کنن.

این شبکه میتونه به اشتراک‌گذاری منابعی مثل چاپگرها و اسکنرها کمک کنه، همچنین توسعه‌دهنده‌های نرم افزار میتونن از شبکه LAN برای به اشتراک گذاری ابزارهای توسعه و آزمایش توی یک دفتر یا توی یک کارخانه با کمک مدل مشتری – سرور استفاده کنن.

کاربرد WAN چیه؟

یک نمونه از کاربرد شبکه WAN اینه که مثلا یک رئیس بخش از دفتر شرکت میتونه بعضی از داده‌ها رو با همکارهای خودش توی دفاتر منطقه‌ای به اشتراک بذاره و سپس اونها میتونن داده‌ها رو با گروه زیر مجموعه خودشون به اشتراک بذارن. همچنین عملیات نظامی به یک شبکه خیلی امن برای ارتباط نیاز داره که WAN برای این سناریو به کار میره, علاوه بر این برای ارتباط راه آهن و خطوط هوایی از شبکه‌های WAN استفاده میکنن.

با این شبکه رئیس و استاد دانشگاه به‌راحتی میتونن داده‌ها یا منابع خودشون رو با همدیگه به اشتراک بذارن. WAN به ایستگاه‌های کاری اجازه میده تا به صورت محلی به هم متصل بشن، این کار به هر گروه کمک میکنه تا بدون داشتن هیچگونه اتصال اینترنتی با همدیگه ارتباط برقرار کنه. توی این سیستم، اتصال منابعی مثل چاپگرها، اسکنرها، هارد دیسک و دستگاه‌های فکس به شما امکان میدن همه اطلاعات رو به صورت عمومی به اشتراک بذارین.

مزایای شبکه LAN جیه؟

مزایای استفاده از LAN اینه که منابع کامپیوتری مثل هارد دیسک، DVD-ROM و چاپگرها میتونن شبکه‌های محلی رو به اشتراک بذارن تا به طور قابل توجهی هزینه خرید سخت افزار رو کاهش بدن. شما میتونین به جای خرید نرم‌افزار برای هر گروه، توی شبکه همون نرم افزار رو برای همه به اشتراک بزارین.

پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت فایروال و آنتی ویروس چیه؟

داده‌ها رو میشه از یک هارد دیسک کامپیوتر توی سرور برای همه کاربرهای شبکه ذخیره کرد، پس به راحتی میتونین داده‌ها و پیام‌ها رو از طریق رایانه‌های شبکه منتقل کنین. شبکه LAN به این خاطر که مدیریت داده‌هاش تنها توی یک مکانه، پس امنیت داده‌ها رو بیشتر میکنه. شبکه محلی LAN این امکان رو برای به اشتراک گذاشتن یک اتصال اینترنتی واحد بین تمام کاربرهای LAN ارائه میکنه.

مزایای شبکه WAN چیه؟

شبکه WAN به شما کمک میکنه تا منطقه جغرافیایی بزرگ‌تری رو پوشش بدین، پس دفاتر تجاری که در فواصل طولانی‌تر قرار دارن میتونن به راحتی با هم ارتباط برقرار کنن. این شبکه دستگاه‌هایی مثل تلفن همراه، لپ تاپ، تبلت، کامپیوتر، کنسول‌های بازی و غیره رو شامل میشه.

اتصالات WLAN با استفاده از فرستنده‌ها و گیرنده‌های رادیویی ساخته شدن که از این طریق نرم‌افزارها و منابع رو با اتصال به ایستگاه‌های کاری مختلف به اشتراک میذارن. WAN اطلاعات یا فایل‌ها رو توی یک منطقه بزرگتر به اشتراک میذاره.

جمع‌بندی

بحث‌های زیادی برای LAN و WAN وجود داره و ما تقریبا اونها رو بررسی کردیم. ولی با این اوصاف این شبکه‌ها ایراداتی هم دارن، مثلا ادمین شبکه LAN به‌راحتی میتونه به فایل‌های داده‌های شخصی هر کاربر این شبکه دسترسی داشته باشه، یعنی حریم خصوصی خوبی نداره. در طرف دیگه هم شبکه WAN همین مشکل رو داره چون در مقایسه با سایر انواع شبکه‌ها خیلی امنیت کمتری داره. 

همچنین توی شبکه LAN اگه ادمین نتونه مخزن داده اصلی رو ایمن کنه، کاربرهای غیر مجاز میتونن به داده‌های حیاتی شرکت دسترسی داشته باشن. در مورد هزینه هم باید بگیم این دو شبکه هرچند که هزینه‌های ثانویه رو کم میکنن ولی از اول هزینه راه‌اندازی خیلی زیادی رو لازم دارن. 

به نظر شما فرق LAN و WAN که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟

اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت LAN با WAN می‌دونید یا فکر می‌کنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.

منبع: guru99.com

چقدر راضی بودی؟!