توی دنیای امروز هر روز یه چیز جدیدی میاد و هر اختراعی تا یک دوره معینی تو بورسه. آخرش هم بعد اینکه مردم به طور کامل از اون استفاده کردن، ازش خسته میشن و اونو کنار میزارن یا مثل قبل ازش استفاده نمیکنن. به همین دلیله که هر صنعتی چه فناوری باشه و چه مد، آموزش و سرگرمی، به بهروزرسانیها (آپدیت) و ارتقاهای (آپگرید) جدیدی نیاز داره تا با روند و نیازهای کاربرها مطابقت داشته باشه و از رده خارج نشه.
همینطور که گفتیم هر فناوری نیاز به ارتقا و به روز رسانی داره تا بدون هیچ مشکلی مطابق با روند سعودی بازار حرکت کنه. مثلا تلفنهای همراه همیشه به روز رسانی (آپدیت) جدید سیستم رو دریافت میکنن تا از سرعت تغییرات برنامهها جا نمونن. توی ماشین آلات مورد استفاده در کارخانهها، دستگاههای دیجیتای (مثل موبایل) و هر محصول دیگهای هم آپگرید وجود داره و باید انجام بشه. پس تا اینجا میدونیم که این دو اصطلاح اغلب مربوط به نرم افزارها و سخت افزارها هستن. اما برای اینکه تفاوت آپدیت و آپگرید رو بهتر بشناسین بهتره این مقاله از سایت دیفرتو رو مطالعه کنین.
به روز رسانی یا آپدیت چیه؟
به روز رسانی یا آپدیت () بر اساس نوع زمینهای که استفاده میشه، معانی مختلفی میگیره. مثلا دادن اطلاعات جدید (به روز) به کسی، اصلاح چیزی که وجود داره و غیره همگی میتونن چند نمونه از بهروزرسانی یا آپدیت باشن. اگه بخوایم در مورد آپدیت فناوریهای کامپیوتری، تلفنهای همراه و از این دست صحبت کنیم، باید بگیم که کلمه آپدیت فقط به نرم افزار مربوط میشه. اونها کدهایی رو در قالب وصلههایی که برای حل مسائل خاص یا اضافه کردن و فعال کردن عملکردهای خاص منتشر میشن، حمل میکنن.
هر وقت توی یک نرم افزاری مشکلی وجود داشته باشه، به روز رسانی یا آپدیت برای رفع اون منتشر میشه. آپدیت به ما کمک میکنه تا محصول حاضر رو برای ایجاد نسخه بهتر، تغییر بدیم. به روز رسانی به طور منظم انجام میشه، این فرایند سعی میکنه تمام مسائلی رو که در طول زمان خاصی رخ میده، حل کنه. بهروزرسانیها فقط نسخه نصب شده فعلی رو تغییر میدن به همین خاطر هیچ هزینه خاصی برای اونها وجود نداره.
مردم تمایل دارن موارد و امکانات جدید برنامهها در دسترسشون قرار بگیره تا بتونن اونها رو آپدیت کنند و از مشکلات پیش رو اجتناب کنن یا اگه مشکلی در برنامه پیش اومده اون رو سریعا حل کنن. پس بهروزرسانیها بهعنوان عامل مهمی در نظر گرفته میشن که به طرق مختلف به شما کمک میکنن مشکلات پیش اومده رو حل کنین که در بخش زیر چند نمونه از مزایای اون آورده شده:
- دستگاه شما رو اصلاح میکنه و حفرههای امنیتی رو تعمیر میکنه.
- باگهای کامپیوتر رو حذف میکنه.
- ویژگیهای قدیمی رو حذف میکنه و ویژگیهای جدید اضافه میکنه.
- با به روز رسانی نقصهای امنیتی حل میشه و ما رو از شر هکرها نجات میده.
- حفرههای امنیتی رو با رفع نقاط ضعف نرم افزاری پوشش میده
- آپدیت به محافظت از دادههای ما کمک میکنه.
انواع مختلفی از آپدیت وجود داره که شامل به روز رسانیهای امنیتی، به روز رسانیهای خدماتی، به روز رسانیهای اصلی، مجموعه بهروزرسانیهای اپلیکیشنهای موجود و غیره میشه.
ارتقا یا آپگرید چیه؟
ارتقا یا آپگرید چیزی رو به یک سطح و استاندارد بالاتری میبره. آپگرید با جایگزین کردن یک محصول با محصول جدیدتر یا برتر، وضعیت رو بهبود میبخشه. مثل اینه که تلفن همراه فعلی خودتون رو با یک نسخه بهتر و جدیدتر از همون مدل جایگزین کنین.
معمولا توسعه و افزودن ویژگیهای جدید روی یک محصول زمان بر و هزینه بر هست، پس اغلب آپگرید اتفاق نمیوفته. مثلا ارتقا هر نرم افزاری، توی اینترنت برای دانلود کاربرها در دسترسه ولی ممکنه مجبور بشی برای اون هزینهای پرداخت کنین چون اونها نرم افزارهای تجاری هستن.
کاربرها ممکنه با توجه به هزینههای مربوط به ارتقا یک محصول برای دریافت چند ویژگی اضافی و همچنین با توجه به عادت کردن مردم به نسخه قدیمی، به ارتقا یا آپگرید محصول خودشون تمایل نداشته باشن. توی کامپیوترها ارتقا یا آپگرید سخت افزاری شامل نصب حافظه اضافی، جایگزین کردن کارت گرافیکی قویتر و … میشه ولی ارتقا نرم افزاری شامل تغییر در نسخه سیستم عامل یا برنامههای مختلف میشه.
امروزه آپگرید کردن خیلی مهمه، این کار برای دسترسی به فناوریهای نوظهور با ویژگیهای جدید جهت پشتیبانی از صنعت و پاسخگویی به روند تقاضاهای در حال تغییر بازار، انجام میشن. البته با وجود تمام مزایای آپگرید کردن، خطراتی هم برای سیستمها وجود داره. مثلا وقتی که نرم افزاری رو ارتقا میدین، این احتمال وجود داره که نسخه جدید دارای ایرادی باشه که کل سیستم شما رو خراب میکنه.
بعضی اوقات ممکنه ارتقا یا آپگرید یک سیستم برای دادهها مشکل ساز بشه، مثلا اگه در بین مراحل آپگرید یک سیستم برق قطع بشه احتمال از دست دادن دادهها زیاده. پس مهمه که قبل از ارتقا، یک نسخه پشتیبان از نرم افزارتون تهیه کنین. چند نمونه آپگرید شامل ارتقا تدریجی، ارتقا کامل و نصب سرد میشه.
فرق بین آپدیت و آپگرید چیه؟
بهروزرسانی یا آپدیت به بهبودهایی مربوط میشه که توی یک محصول موجود با حذف باگها، خطاها و افزودن ویژگیهای جدید ایجاد شده و این یک تغییر در مقیاس بزرگ نیست. اما ارتقا یا آپگرید اصطلاحیه که با ایجاد تغییرات عمده، مثل بهبود عملکرد سخت افزاری و نرم افزاری، برای تجدید یک مدل کسب و کار انجام میشه.
به روز رسانی معانی زیادی داره مثل ارائه اطلاعات به روز به کسی، تغییر جزئی روی محصول موجود برای رفع مشکلاتش، یا یک نرم افزاری که اخیراً به روز شده. آپدیت از نظر فناوری کامپیوترها، تلفنهای همراه و … به به روز رسانی نرم افزار مربوط میشه. اونها کدهایی به شکل وصلههایی هستن که برای رفع مشکلات یا فعال کردن عملکردهای خاصی توی یک نسخه، منتشر میشن.
اما وقتی که یک محصول با نسخه جدیدترش جایگزین میشه، درواقع ارتقا یا آپگرید انجام گرفته. در واقع فرایند آپگرید یعنی جایگزین کردن یک سخت افزار یا یک نرم افزار با نسخه جدیدتر یا بهتر برای بهبود ویژگیهای یک محصوله. همیشه آپگریدها (ارتقاها) با پرداخت هزینه خاصی در دسترس کاربرها هستن، مثلا در مورد فناوری کامپیوتر امکان نصب رم یا هارد دیسکهایی با قابلیت ذخیره سازی بیشتر برای نسخههای مختلف سیستمعامل و غیره وجود داره.
تفاوتهای اساسی بین آپدیت و آپگرید شامل موارد زیر میشه:
بهروزرسانی یا آپدیت برای رفع خطاهای جزئی و به روز نگه داشتن چیزیه، درحالیکه ارتقا یا آپگرید برای افزایش استانداردها یا تقویت محصولات با افزودن یا جایگزین کردن چند مؤلفه ایجاد میشه. معمولا بهروزرسانیها بدون هزینه و به تعداد دفعات بیشتری ارائه میشن، درحالیکه ارتقا یک محصول یا یک سیستم هزینه داره و همیشه اتفاق نمیوفته.
بهروزرسانیها تغییراتی رو توی نرمافزار موجود ایجاد میکنه، درحالیکه ارتقا یک محصول رو با نسخه بهترش جایگزین میکنه. پس آپدیت دستگاه شما رو اصلاح میکنه، حفرههای امنیتی رو تعمیر میکنه، اشکالات نرم افزار شما رو حذف میکنه، ویژگیهای قدیمی رو حذف و ویژگیهای جدیدی رو جایگزین اون میکنه. درحالیکه آپگرید دسترسی به فناوریهای نوظهور رو با ویژگیهای جدید برای پشتیبانی از صنعت، برآورده کردن خواستههای بازار و غیره فراهم میکنه.
در این قسمت برای راحتی کار شما تفاوتهای آپدیت و آپگرید رو که در بالا گفتیم به صورت یکجا و خلاصه شده توی جدول زیر آوردیم تا بتونیم درک بهتری از تفاوت اونها به شما انتقال بدیم:
مبنای مقایسه | آپدیت | آپگرید |
تعریف | برای رفع مشکل و به روز نگه داشتن چیزیه. | برای ارتقا چیزی به استاندارد بالاتر با افزودن یا جایگزینی چند جزء به اون. |
تعدد اتفاق افتادن | مکرر اتفاق میوفته | نسبتا کمتر اتفاق میوفته |
چه کار میکنه | نرم افزار حاضر رو اصلاح میکنه | نسخه قدیمی رو با نسخه جدید دارای ویژگیهای بهتر جایگزین میکنه |
اهمیت | دستگاه شما رو بازبینی میکنه، حفرههای امنیتی رو رفع میکنه، اشکالات دستگاه دیجیتالی شما رو حذف میکنه و …. | دسترسی به فناوریهای نوظهور با ویژگیهای جدید برای پشتیبانی از صنعت و غیره رو فراهم میکنه. |
هزینه | معمولاً بدون هزینه هست | به طور کلی هزینه داره |
انواع | بهروزرسانی امنیتی، ارائه بستههای خدماتی، بهروزرسانیهای اصلی و غیره | ارتقا تدریجی، ارتقا کامل و غیره. |
جمعبندی
به طور خلاصه میشه گفت که آپدیت (بهروزرسانی) یک بهبود جزئی یا رفع اشکاله، درحالیکه آپگرید (ارتقا) یک بهبود عمده یا تغییر در نسخه نرم افزار یا سخت افزاره. همچنین یک به روز رسانی به صورت رایگان یا با حداقل هزینه، برای رفع خطاها، افزایش امنیت یا افزودن ویژگیهای جدید منتشر میشه ولی در مقابل فرایند ارتقا با هزینه و سرمایه گذاری زیاد، عملکرد یا قابلیت یک سیستم رو نسبت به قبل بهتر میکنه.
به نظر شما فرق آپدیت و آپگرید که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت آپدیت و آپگرید میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع: