یه سوالی که برای من هم وجود داشت، این بود که تفاوت لب تاپ و نوت بوک چیه! واقعا نمی دونستم فرق لپتاپ و نوت بوک در ظاهر و اندازه شونه یا در مشخصات فنی داخلیشون. به خاطر همین این موضوع رو برای این مقاله دیفرتو انتخاب کردیم تا هم ما بفهمیم تفاوت لپ تاپ با نوت بوک چیه و هم به شما توضیح بدیم!
تفاوت لپتاپ و نوت بوک چیه؟
لپتاپ یه کامپیوتر قابل حمله که معمولاً بسته به اندازه مانیتور، سخت افزار و سایر عوامل دیگه، ۲ تا ۴ کیلوگرم وزن داره. نوتبوک هم یه کامپیوتر شخصیه که از برخی از عملکردها در آن صرف نظر شده تا سبک و کوچکتر از لپتاپ باشه. نوتبوکها معمولا کمتر از ۲.۳ کیلوگرم وزن دارن و به اندازه کافی کوچک هستن و در نهایت به راحتی در یک کوله پشتی یا کیف جا میشن.
در ابتدا لپتاپها برای شبیهسازی عملکرد کامپیوترهای رومیزی ساخته شدن. اما به دلیل افزایش تقاضا برای لپ تاپ برای دستیابی به اهداف یگه کاربران، منجر به توسعه دستگاههای جمع و جورتر مثل نوتبوک و تبلت شد. نوت بوک ها هم طوری طراحی شدن تا عملکردی مشابه کامپیوترهای رومیزی داشته باشن، اما بیشتر برای استفاده شخصی تا استفاده تجاری طراحی شدن. نوت بوکها با اندازهای که داشتن تعریف میشدن. وقتیکه اونا برای اولین بار روانه بازار شدن، حتی یک هارددیسک قابل تعویض یا لوازم جانبی مرتبط هم نداشتن.
در جدول زیر می تونید مقایسه بهتری بین تفاوت لپتاپ با نوت بوک داشته باشید.
نوتبوک |
لپتاپ |
|
HP,Apple, Samsung, Sony, Toshiba, Dell | Apple, Dell, Toshiba, Acer, Asus, Lenovo, HP, Samsung, Sony, MSI, AlienWare, Microsoft | تولیدکنندگان اصلی |
نوتبوکها معمولاً در اندازههای نوتبوکهای واقعی و تقریبا نزدیک به PDA وجود دارن (موارد استثنا زمانی اتفاق میافته که لپتاپها رو بعنوان نوتبوک در بازار تولید میکنن) | کوچک و بزرگ. اندازه صفحه نمایش بین ۲۵ تا ۵۰ سانتیمتره | اندازه |
کاربرد اولیه قابل حمل بودنشونه و کامپیوتر شخصی با طول عمر بیشتره | کاربرد اولیه ویژگی قابل حمل بودن اوناست و کاربردی مانند کامپیوتر شخصی دارن بعلاوه طول عمر بیشتر. | کاربرد |
معمولا سیستم خنک کننده موثری ندارن چون قدرت پردازش اون کمتر از لب تاپه | دارای فن و سایر سیستمها مثل کامپیوتر رومیزی و متناسب با کاربرد اون تنظیم شده. | سیستم خنک کننده |
همیشه یکپارچه نیست. اما میشه بصورت خارجی اونا رو متصل کرد. | بصورت یکپارچه ساخته شدن. | درایورهای DVD و سایر لوازم جانبی |
نوتبوک نوعی کامپیوتره که AC است. معمولا کوچکتر از کیف ه و میشه اون رو براحتی حمل کرد و براحتی در فضاهای موقت مانند هواپیما، کتابخانهها، دفاتر موقت و جلسات ازش استفاده کرد. | لپتاپ کامپیوتری ه که قابل حمله. کوچک و سبکه و همونطور که از اسمش پیداست بر روی پا قرار میگیره | تعریف |
امروزه نوتبوکها دارای پیکربندی لپتاپ هستن اما با افزایش قدرت اون، ضریب اندازه از بین رفته و مفهوم نوتبوک بودن هم از بین میروه | معمولا لپتاپها نسبت به نوتبوکها قدرت پردازش بالاتری دارن. بطور معمول رم ۴ تا ۱۲ گیگ | ظرفیت پردازش |
وزن نوتبوک کمتر از ۲.۳ کیلوگرمه و ضخامت اون ۸ سانتی متر و یا کمتره | وزن یک لپتاپ معمولا بین ۲ تا ۴ کیلوگرمه | ویژگیهای فیزیکی |
تفاوت عملکرد لب تاپ و نوت بوک
لپتاپها کاملاً عملکرد کامپیوترهای رومیزی رو دارن و علاوه بر این، قابلیت حملونقل هم به اونا اضافه شده. نوت بوکها سبکن و عملکردهای ضروری لپتاپ رو ارائه میدن. در ابتدا، ظرفیت هارددیسک و RAM معمولا در لپتاپها بسیار زیاد بود و خیلی از اون درایوهای CD/DVD رو ارائه میدادن که با درایورهای کامپیوتر رومیزی مطابقت داشت. اما با افزایش مجموعه تراشهها و قابلیتهای سخت افزاری، تفاوت بین یک لپتاپ و یک کامپیوتر نوت بوک از نظر اندازه و عملکرد از بین رفت.
لپ تاپ ها در ابتدا بعنوان «ماشینهای تجاری» به بازار عرضه شدن که قادر بودن مثل کامپیوترهای رومیزی از نرم افزارهای آفیس، پاورپوینت و نرم افزارهای مالی استفاده کنن. نوت بوک عمدتاً برای کارهای «شخصی» مثل چک کردن ایمیل، نوشتن، سرگرمی و مدیریت فایل عرضه شدن. بزرگترین تفاوت بین لب تاپ و نوت بوک در اندازه و وزن باتریشون بود چون عمر باتری لپتاپ ها ۲-۳ برابر کمتر از نوت بوکهاست در حالیکه وزن اونا بیشتره.
با افزایش قابلیت سخت افزاری، لپتاپها به اندازهای قدرتمند شدن که برای خیلی از افراد بعنوان کامپیوتر اصلی تبدیل شدن. لپ تاپها گرون تر از کامپیوترهای رومیزی بودن، به همین دلیل کامپیوتر به وسیلهای تبدیل شده بود که بیشتر برای کارهای اداری و تحصیلی مورد استفاده قرار میگرفت، بنابراین قابلیت حملونقل یک ویژگی کلیدی محسوب میشد. با افزایش استفاده از تلفنهای هوشمند و تبلتها، نیاز به استفاده از یک دستگاه رومیزی و همچنین نیاز به لپتاپ کاهش پیدا کرد. نوتبوکها همچنین دارای صفحه نمایش با وضوح بالا هستن، در حالیکه نیاز به درایورهای DVD در آنها کمتر شده چون پهنای باند Wi-Fi برای دانلود و کارهای آنلاین افزایش یافته و پخش آنلاین فیلم و موزیک از طریق سرویسهایی مانند Netflix و Spotify و فیلیمو و نماوا و … همه گیر شده.
در سال ۲۰۰۷، فروش لبتاپ برای اولین بار بعد از سال ۱۹۹۸ کم شد، این درحالی بود که فروش نوتبوک افزایش پیدا کرده بود. به همین شکل در سال ۲۰۱۰ با افزایش فروش تبلت، فروش نوتبوک کم شد. اونچه از افزایش این وسایل قابل حملونقل بوجود آمد، اختلاف بازار بود. در حالیکه لپتاپها طیف وسیعی از کاربران (هنرمندان گرافیک، مدیران و فریلنسرها) رو به خودش اختصاص داده بود، نوت بوکها عمدتاً توسط دانشآموزان و کاربران موبایل استفاده میشدن و تبلتها بطور گسترده مورد استفاده همه مردم قرار گرفت.
مزیت بزرگ لپتاپها اینه که میشه اونا رو برای کارهای مختلف و نیازهای مختلف پیکربندی کرد. بعنوان مثال یک پیکربندی رایج لپتاپ برای بازیها، شامل افزایش RAM، افزودن کارت گرافیک و کارت ویدئو رده بالا [سرعت و قدرت بیشتر] و اورکلاک* بر روی سخت افزاره تا زمان پاسخگویی سریعتری رو فراهم کنه (صحبت از سخت افزار شد، بد نیست مقاله تفاوت سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر رو هم بخونید).
*(اورکلاک (Overclock) در لغت به معنی افزایش سرعت کلاک یکی از اجزاء سختافزاراست. اورکلاک کردن معمولاً در مورد پردازندهی اصلی (CPU) و نیز پردازندهی گرافیکی (GPU) صورت میگیرد. سازندهی تراشه، فرکانس مشخصی را برای کارکرد آن در نظر گرفته و وقتی آن را اورکلاک میکنیم، قطعه مورد نظر در سرعت کلاک بالاتری فعالیت میکند.)
- مقاله مرتبط: تفاوت CPU و GPU
امروزه لپتاپهای معمولی دارای یک ترابایت حافظه (TB) یا درایو SSD (ابزار حافظه ایاست که از تراشه برای ذخیرهسازی دائم داده و اطلاعات استفاده میکند و سرعت عملکردی بالاتری دارد.) است که دومی صدها برابر سریعتر از هارددیسکهای ۱۰ سال پیشه. ظرفیت RAM اغلب ۴-۱۲ گیگابایته، صفحه نمایشها دارای وضوح تصویر HD و گاهی اوقات صفحه نمایش رتینا (رتینا نوعی صفحه نمایش است که تراکم پیکسل آن به اندازه ای زیاد است که چشم انسان در فاصله دید معمول قادر به تشخیص پیکسلها نیست) هستن و عمر باتری اون حدود ۶-۱۰ ساعته. بسیاری از لپتاپها به اندازه کافی بزرگن تا صفحه کلید کامل را داشته باشن، معمولاً بطور متوسط عرض اونا بین ۳۳ تا ۴۵ سانتی متر و وزنشون بین ۱.۸ تا ۳.۶ کیلوگرمه.
نوتبوکها کمتر با صفحه کلید کامل عرضه میشن و معمولا اندازه اونا بین ۲ تا ۳۲ سانتی متره. یک نوتبوک معمولی حدود ۵۱۲ گیگابایت ظرفیت روی هارددیسک ارائه میده، در حالیکه بعضی از مدلهای SSD تا حداکثر ۱ ترابایت ظرفیت دارن. RAM نوت بوکها معمولا ۲-۴ گیگابایته و کیفیت صفحه نمایش میتونه در هر نوت بوک متفاوت باشه. دو تفاوت عمده بین لپتاپها و نوتبوکهای فعلی، در طول عمر و وزن باتری اوناست: نوتبوکها عمر باتری بیشتری دارند (بین ۵ تا ۱۴ ساعت) بطور معمول کمتر از ۲.۲ کیلوگرم وزن دارند.
یک طیف ترکیبی از کامپیوترهای قابل حمل و سبک وجود داره که دارای صفحه کلیدهایی با اندازه کامل، اما با قابلیت سخت افزاری کمتر از متوسط هستن. MacBook Air نمونهای از این دسته است که میشه به اون اشاره کرد، دارای صفحه نمایش ۱۳.۵ اینچی و صفحه کلید بزرگ با وزن کمتر از ۱.۴ کیلوگرمه. عمر باتری ۷ ساعته اما بسته به نوع استفاده، میتونه تا ۱۳ ساعت افزایش پیدا کنه. MacBook Air پورتهایی رو برای اتصال سایر دستگاهها ارائه نمیدن، دارای هارددیسک حدود ۳۶۰ گیگابایتیه و درایو DVD نداره.
تفاوت قیمت لپتاپ و نوت بوک
قیمت لپتاپهای جدید بسته به اندازه صفحه نمایش و تنظیمات سخت افزاریشون بسیار متفاوته. قیمت لپتاپهای رده پایین کمتر از ۵۰۰ دلاره (در ایران، کمتر از ۱۰ میلیون تومن)، در حالیکه لپتاپهای رده بالا که برای کارهای پیشرفته مربوط به کار یا بازی استفاده میشن براحتی میتوانند از ۱۰۰۰ دلار بیشتر باشن (بین ۱۵ تا ۲۵ میلیون تومن قیمت حداقلی این لب تاپهاست). لپتاپهای مک اپل بطور کلی گرونتر از لپتاپهای دیگه هستن. نوتبوکها ارزونتر از لپتاپها هستن و قیمت اونا معمولا بین ۱۵۰ تا ۳۵۰ دلار متغیره (حدود ۴ تا ۸ میلیون تومن).
تاریخچه لپتاپ و نوت بوک
لپتاپ
در سال ۱۹۶۷، بخش Xerox PARC، مدل Xerox Note Taker رو توسعه داد که اولین کامپیوتر قابل حمل بود. اما هرگز به بازار نرسید، چون فقط ۱۰ نمونه اولیه ازش ساخته شد. در سال ۱۹۸۱، آزربون ۱ (Oserbone 1) بعنوان اولین کامپیوتر قابل حمل تجاری در دسترس همه قرار گرفت. آزربون به اندازه یک چرخ خیاطی رومیزی بود و هیچ باتریای نداشت و فقط با برق کار میکرد، اما به کاربران اجازه میداد در حین حرکت از کامپیوتر استفاده کنن.
در عرض ۳ سال، مدلهای قابل حمل بازار رو فراگرفت. در سال ۱۹۸۲، کیپرو (Keypro) مدل Keypro II را معرفی کرد، که دارای درایوهای فلاپی دوطرفه (دو برابر ظرفیت ذخیره سازی) و یک مانیتور CRT بزرگتر بود. اولین لپتاپ واقعی (GRiD Compass 1101) در همون سال عرضه شد. در سال ۱۹۸۳، کامپک (Compaq) مدل Compaq Portable خودش رو راه اندازی کرد، در حالیکه اپسون (Epson) مدل HX-20 رو معرفی کرد.
نوتبوکها
در سال ۱۹۸۸، کامپیوترهای قابل حمل کوچکتر شدند، همونطور که Cambridge Z88 نشون داد. این کامپیوتر قابل حمل ۱۶ برابر قدرتمندتر از آزربون ۱ بود و وزنش به نصف کاهش یافته بود.
اولین کامپیوترهای نوتبوک (به این دلیل نوتبوک نامیده شدن که اندازه اونا تقریبا اندازه یک دفترکاغذی بود) ۱۹۸۸ NEC UltraLite و Compaq LTE بودن که در سال ۱۹۸۹ راه اندازی شدن. بعد از اون، IBM ThinkPad به این طراحیها اضافه شد که اولین صفحه نمایش ۱۰.۴ اینچی رو داشت. در حالیکه این نوتبوکهای اولیه بطور متوسط کمی بیش از ۲.۷ کیلوگرم وزن داشتن، نوتبوکهای سبکتر و قویتر در سال ۱۹۹۳ با معرفی Gateway Handbook و Hewlett-Packard OmniBook مانور خودشون رو شروع کردن. Apple PowerBook در سال ۱۹۹۷ با وزن ۲ کیلوگرم ساخته شد و بعد از اون، وزنش به ۱.۲ کیلوگرم کاهش یافت. کامپیوترهای Microsoft Rablet PC کوچکتر بودن و در سال ۲۰۰۷ ایسوس (Asus) مدل Eee PC رو معرفی کرد و با حفظ قابلیتهای قبل، اندازه صفحه نمایش و صفحه کلید رو کاهش داد.
به نظر شما فرق بین لپتاپ و نوت بوک که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما تفاوت بیشتری از لپتاپ و نوت بوک میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع:
با سلام ممنون ازمقاله های خوبتون
عملکرد سخت افزاری نوت بوک برایدخرید بهتره یا لپتاب( تا بازه قیمت۱۸میلیون تومان)؟
سلام
سوالی داشتم آیا لپتاب های نسل جدید مثل لپتاب های نسل گذشته، مشکل عدم ارتقا دارن؟باسپاس
نه جدیدا رو میشه ارتقا داد. البته ارتقا هر لپتاپ هم محدودیتها و شرایطی داره اما در کل، معمولا هارد و رم رو ارتقا میدن
سلام روزتون بخیر
آیا کدام برند لپ تاپ برای خرید ارزشش رو داره و کارکرد و عملکرد بالاتری دارد و از نظر چیپست ها و تراشه ها کدام سریع تر و قوی تر است سرفیس اچ پی لنوو مایکروسافت اپل و سونی کدام بهتراست؟