عادت کردیم بگیم که فلانی IQ پایینی داره اما تا الان در مورد EQ کسی چیزی نگفتی چون اصولاً نمیدونیم EQ چیه! IQ و EQ دو جنبه از سنجش هوش انسان هستن که هر دو در کنار هم میتونن تعریف کاملتر و دقیقتری از وضعیت هوشی ما نمایش بدن. در این مقاله از دیفرتو با نگاه دقیقتری که به این دو نوع از هوش میندازیم، بررسی میکنیم که آیا هیچکدوم بر اون یکی برتری داره یا نه و اصولاً تفاوت IQ و EQ چیه؟
مقدمه IQ و EQ
هوش انسان خیلی پیچیدهست. برای قرنها، محققان و فیلسوفان تلاش کردن که هوش رو تعریف کنن. در دوره مدرن، از تستهای بهره هوشی (IQ) استفاده میکردن که هم چیزایی که مردم میدونن و هم سرعتشون در حل مسائل با استفاده از استدلال رو بسنجن. اما تستهای IQ به تنهایی همه مهارتهای تفکر رو شامل نمیشه. تستهای IQ مواردی مثل موفقیت توی مدرسه، زندگی و کار و یا همشون رو نمیتونن پیشبینی کنن. بنابراین، تو دهههای اخیر، محققان تعریف هوش رو گسترش دادن تا گستره بیشتری از مهارتها رو در بر بگیره. توی ۲۰ سال اخیر، مفهوم هوش هیجانی (EQ) واسه نشون دادن انواع دیگهای از مهارتهای تفکر به وجود اومده. هوش هیجانی مهارت شما رو در تشخیص و کنترل احساسات و استفاده از آگاهی اجتماعی توی حل مساله نشون میده. تستهای IQ و EQ با همدیگه میتونن به محققان تصویر کاملتری از هوش انسانی ارائه بدن.
تفاوت EQ و IQ چیه؟
IQ (Intelligence Quotient) به مهارت ذهنی ما اشاره داره. بعضی از رایجترین عناصر IQ شامل مهارت شما در این موارد میشه:
- استفاده از منطق در حل مسائل
- برنامهریزی و تدبیر اندیشی
- فهم مفاهیم ذهنی
- یادگیری و سازگاری با تغییرات
- یادگیری و استفاده از زبان
اما EQ یا هوش هیجانی (Emotional Intelligence) به مهارتتون در درک احساسات توی وجود خودتون و دیگران بستگی داره. همچنین به نحوه استفاده شما از این عواطف واسه کنترل رفتارتون هم بر میگرده. در کل، اگر EQ بالایی داشته باشید، این موارد براتون آسونه:
- فهمیدن عواطف خودتون و دیگران
- همدلی کردن با دیگران (بخونید: تفاوت همدلی و همدردی)
- وفق دادن احساسات و رفتارتون با موقعیتهای مختلف
- کنترل کردن غریزههاتون
- مقاومت در برابر وسوسهها
- حل کردن اختلافات با دیگران
- برقراری ارتباط موثر
IQ و EQ چطور سنجیده میشن؟
بحثهای زیادی درباره دقت سنجشهای IQ و EQ وجود داره. عوامل زیادی هستن که روی نتایج تست IQ و EQ میتونن تاثیر بزارن و این باعث میشه بعضی از مردم شک کنن که آیا این تستها واقعا تواناییهای ذاتی رو میسنجن یا نه. مثلاً همه عوامل زیر میتونن روی نتایج تستها تاثیر بزارن:
- وضعیت اقتصادی
- نابرابریهای اجتماعی
- دسترسی به آموزش مناسب
- تغذیه در دوران کودکی
- آسیبهای دوران کودکی
- عوامل زیست محیطی
تستهای IQ که بیشتر از همه استفاده میشن، این تستها هستن:
- مقیاس هوش استنفورد-بینه (The Stanford-Binet Intelligence Scale)
- تست تواناییهای شناختی وودکاک جانسون ۳ (The Woodcock Johnson III Tests of Cognitive Abilities)
- مقیاس هوشی وکسلر بزرگسالان (The Wechsler Adult Intelligence Scale)
- آزمون پیشرفت فردی وکسلر (The Wechsler Individual Achievement Test)
این تستهای IQ معمولا دو نوع توانایی ذهنی رو میسنجن:
- هوش متبلور (Crystallized): این نوع هوش، به دانش و توانایی کلامی شما بستگی داره و معمولا با بالا رفتن سن بیشتر میشه.
- هوش سیال (Fluid): این نوع هوش به توانایی شما توی استدلال، فکر کردن مستقل و همچنین حل مسائل بدون داشتن دانش قبلی بر میگرده.
بقیهی تستهای IQ مثل آزمون هوش غیر کلامی جهانی (The Universal Nonverbal Intelligence) و ماتریسهای پیش رونده ریون (Raven’s Progressive Matrices)، تلاش میکنن که بدون اینکه توانایی کلامی رو به حساب بیارن، هوش رو بسنجن.
مهمترین تست های EQ شامل موارد زیر میشه:
- تست هوش هیجانی مایر-سالوی-کاروسو (The Mayer-Salovey-Caruso Emotional Intelligence Tests)
- تست وضعیت مدیریت هیجان (The Situational Tests of Emotional Management)
- تست وضعیت درک هیجان (The Situational Tests of Emotional Understanding)
- تحلیل تشخیصی صحت غیر کلامی (The Diagnostic Analysis of Nonverbal Accuracy)
گاهی این تستها بین این موارد تفاوت قائل میشن:
- هوش توانشی (Ability): اینکه چطور مشکلات رو با استفاده از مهارتهای اجتماعی و عاطفی حل میکنین.
- هوش صفتی (Trait): تحلیلی که خودتون از رفتارهای معمولیتون گزارش میکنین.
خیلی از تستهای EQ توانایی شما رو توی پنج زمینه بررسی میکنن:
- خودآگاهی
- خودتنظیمی
- انگیزه
- همدلی
- مهارتهای اجتماعی
بعضی تستهای EQ و IQ میتونن فقط توی یک محیط حرفهای ازتون گرفته بشن ولی بقیه به طور گستردهای در دسترس هستن.
EQ مهمتره یا IQ؟
از نظر تاریخی، نتایج تست IQ با عملکرد تحصیلی بهتر، حقوق بالاتر و عملکرد شغلی بهتر مرتبطه. با این حال، تحقیقات جدیدتر این نتیجهگیریها رو زیر سوال میبرن.
هوش هیجانی (EQ) به موفقیت شغلی و ارتباطات رضایتبخشتر مرتبطه. حتی شواهدی هست که نشون میده هوش هیجانی میتونه توی کنترل استرس هم بهتون کمک کنه. تحقیقی در سال ۲۰۱۹ نتیجه میگیره که EQ میتونه بهتون کمک کنه که از استرس شدید رها بشید (یادتون باشه استرس و اضطراب با هم فرق دارن).
هر دو نوع هوش میتونن کیفیت زندگی و موفقیتتون رو به شدت تحت تاثیر قرار بدن. فهم و پرورش دادن هر دو نوع هوش میتونه بهترین کاری باشه که برای افزایش شانس موفقیتتون توی جنبههای مختلف زندگیتون انجام میدین.
میشه IQ و EQ رو افزایش داد؟
در این مساله هم بین علما اختلاف وجود داره! بعضیها معتقدن که IQ رو میشه بیشتر کرد. بقیه محققین میگن که هیچ روش دقیقی وجود نداره که بشه فهمید آیا هوش بعد از انجام یک سری کارها افزایش پیدا کرده یا نه.
سخت میشه گفت که تاثیر این کارها چقدره، با این وجود اگه میخواین نمرههای تست IQ و EQ خودتون رو افزایش بدین، در ادامه چند استراتژی واسه این کار رو بهتون معرفی میکنیم:
توانایی حل مسالهتون رو افزایش بدین.
میتونید واسه بهتر کردن توانایی حل مسالهتون با یه مربی کار کنید یا حتی تو دورههای آنلاین شرکت کنید.
تو سال ۲۰۱۹ گروهی از محققان دادههای یه برنامه تجربی که تو اواخر دهه ۱۹۸۰ انجام گرفت رو دوباره تحلیل کردن. به این نتیجه رسیدن که دانش آموزان بعد از اینکه یک بار در هفته به مدت سه سال، تو زمینه حل مساله خلاق آموزش دیدن، ۱۵ نمره به تست IQ شون در مقایسه با زمان قبل از آموزش دیدن، اضافه شد.
دانشگاه اموری (Emory University)، مدرسه اکستنشن هاروارد (Harvard Extension School) و دانشگاه مینه سوتا (University of Minnesota) دورههای حل مسالهی خلاق برگزار میکنن.
یا اگه ترجیح میدین که به تنهایی تمرین کنین، میتونین درباره این مساله مطالعه کنین. کتاب بازیچههای متفکران (Thinkertoys)، نوشته مایکل میچالکو (Michael Michalko)، واسه یادگیری تکنیکهای تفکر خلاق، کتاب محبوبیه. کتابهای دیگهای هم در این مورد به فارسی ترجمه شدن:
اگر هم مایل بودید میتونید مقاله “تفاوت خلاقیت و نوآوری” رو هم بخونید.
آموزشهای سازمانی رو امتحان کنین.
مطالعات نشون دادن که وقتی کارکنان توی برنامههای آموزشی مرتبط کارشون شرکت میکنن، بهشون کمک میکنه این موارد رو تو خودشون پرورش بدن:
- کار گروهی
- تواناییهای مدیریت اختلافات
- عملکرد شغلی
- رضایت کلی شغلی
مطالعه کنید.
مطالعه این فرصت رو بهتون میده که خودتون رو تو تجربههای بقیه مردم غرق کنین؛ فرقی نمیکنه که اون مردم واقعی باشن یا تخیلی. تحقیقات نشون دادن که مطالعه میتونه بهتون کمک کنه مهارتهای تفکر اجتماعیتون رو تقویت کنین که این امر در نظر محققان واسه به وجود آوردن همدلی تو وجود انسان ضروریه.
فعالیتهای چارچوببندی ارتباطی رو امتحان کنین.
محققان کشف کردن که وقتی مردم سعی میکنن بین مفاهیم و اشیا ارتباط برقرار کنن، نمرههاشون در تستهای سنجش هوش بیشتر میشه. فعالیتهای چارچوببندی ارتباطی (relational framing activities) شامل چیزهایی مثل این موارد میشه:
- مقایسه کردن تصاویر و مفاهیم
- مرتب کردن وقایع با استفاده از الگوهای قبل/بعد
- تحلیل کردن امور متضاد
- پیدا کردن ارتباط بین تصاویر نامرتبط
در تحقیق کوچکی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، دانش آموزانی که فعالیتهایی مثل این رو امتحان کردن، نمرهای تست EQ و IQ اونها توی مقیاس هوشی وکسلر برای کودکان (The Wechsler Intelligence Scale for Children) به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرد.
حرف آخر برای تفاوت و مقایسه EQ و IQ
هوش ما جنبههای زیادی داره که بعضیهاشون به توانایی ما توی استدلال و بعضی دیگهشون به تواناییتون توی درک احساسات مرتبطن.
تست IQ توانایی شما رو توی حل مسائل، استفاده از منطق و فهمیدن یا فهماندن مفاهیم پیچیده میسنجه. تست EQ توانایی شما رو توی درک احساسات خودتون و دیگران و استفاده از این آگاهی توی تصمیم گیریهاتون میسنجن.
هر دو نوع هوش میتونن عملکرد شغلی، روابط و رفاه کلی شما رو تحت تاثیر قرار بدن. فهمیدن و افزایش دادن هر دو نوع هوش میتونه کلید موفقیتتون توی جنبههای مختلف زندگی باشه.
اگر میخواین بدونید ضریب IQ و EQ شما چقدره، باید جمعاً حدود ۱۵۰ سوال رو در ۲ آزمون مجزا پاسخ بدید! با یه جستجوی ساده میتونید چندین تست EQ و IQ پیدا کنید، اما برای اینکه زیاد انرژی مصرف نکنید، میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
- تست هوش هیجانی EQ بارآن – ۹۰ سوال (غیر رایگان)
- تست هوش IQ ریون برای بزرگسال – ۶۰ سوال (رایگان)
- تست هوش ریون برای IQ کودکان (غیر رایگان)
- تست EQ هوش هیجانی برادبری و گریوز – ۲۸ سوال (رایگان)
به نظر شما فرق بین EQ و IQ که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت EQ و IQ میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع:
سلام
ازنظرمن آی کیو هر چقدر بالاتر باشه مهم نیست بلکه چیزی که مهمه هدف این فرد از زندگی و اجتماعی چیه و خودشو تو اجتماع جلو ببره.
سلام ممنون واسه مقاله تون هوش انسان به قدری پیچیده است و عظیمی که شاید در آینده چیزی به اسم آی کیو یا ای کیو فایده ای نداشته باشه چیزهای جدید فرضیات جدیدترین روی کار بیان.
سلام
در دنیای امروز همه چیز حساب انسانهاست فرصت ها و موقعیت های جامعه به افراد مرتبط در جامعه خودش رو پیش ببره.
سلام
در دنیای امروز همه چیز بر حسابIQ انسانهاست فرصت ها و موقعیت های جامعه به افراد مرتبط در جامعه به افراد باهوش تر میدن.