تا به حال به فرق بازاریابی و بازاریابی دیجیتالی فکر کردید؟ بازاریابی سنتی زمانیه که فعالیت‌های بازاریابی به شیوه‌های مرسوم، یعنی از طریق روزنامه، رادیو، تلویزیونی، بیلبورد و مجله انجام بشه. در مقابل، دیجیتال مارکتینگ (بازاریابی دیجیتال) زمانیه که ما از پلتفرم‌های اینترنتی یا آنلاین برای تبلیغ محصولات و خدمات شرکت خودمون استفاده بکنیم. بازاریابی شامل اون فعالیت‌هایی میشه که به شرکت در ترویج محصولات، تبدیل افراد عادی به مشتری‌های ثابت و ایجاد سرنخ برای جذب مشتریهای بیشتر کمک میکنه. امروزه بازاریابی کاملاً شکل خودش رو تغییر داده، یعنی از حالت فیزیکی به دیجیتال تغییر کرده. پس صرف نظر از حالت سنتی یا دیجیتال، اشتباه نیست که بگیم یک فرد در طول روز به طور متوسط با هزاران تبلیغ روبرو میشه.

بازاریابی سنتی از جهات مختلفی با بازاریابی دیجیتال متفاوته. یکی از تفاوت‌های این دوتا اینه که توی بازاریابی سنتی، دسترسی به‌صورت منطقه‌ایه، در‌حالی که بازاریابی دیجیتالی به خاطر گستردگی تبلیغاتش به‌صورت جهانی، شناخته میشه. این تبلیغات توی اینترنت قرار داده میشن که میتونن توسط همه افراد از همه اقشار و در همه جا دیده بشن پس این قدرت دیجیتالی شدنه.

توی این مقاله از سایت دیفرتو، روی تفاوت بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) بیشتر تمرکز میکنیم.

بازاریابی سنتی چیه؟

بازاریابی سنتی به معنی بازاریابی برای کالاها و خدمات با استفاده از پلتفرم‌ها، کانال‌ها و تکنیک‌هاییه که به جای جریان دو طرفه، ابزار ارتباطی یک‌طرفه رو شامل میشه. این بازاریابی، اشکال مختلف تبلیغات رو که به راحتی قابل تشخیصن و در عین حال پرهزینه هم هستن ادغام میکنه.

به زبان ساده‌تر، بازاریابی سنتی شکل معمولی بازاریابیه که از طریق حالت‌های تبلیغاتی آفلاین مثل تلویزیون، روزنامه، مجلات، پوسترها، بنرها، رادیو و … دستیابی به مشتری رو ممکن میکنه. بازاریابی سنتی عمدتاً با دستیابی به طیف گسترده‌ای از مخاطب‌ها و رقابت براساس تعداد سروکار داره. به این معنی که هر چه تعداد افرادی که آگهی رو تماشا میکنن یا از اون بازدید میکنن بیشتر باشه، مشتری‌های بیشتری هم جذب میکنن.

چرا بعضی بازاریابی سنتی رو انتخاب میکنن؟

دلایل ترجیح بعضی‌ها به بازاریابی سنتی شامل موارد زیر میشه:

  • ارتباط آسان با مخاطبان هدف: تبلیغات رو میشه توی روزنامه‌ها و کانال‌های خبری محلی در منطقه جغرافیایی مربوط با اون محصول قرار داد تا به راحتی مشتری‌های بالقوه رو هدف قرار بده.
  • نگهداری نسخه‌های چاپی تبلیغات: مشتری‌ها میتونن نسخه‌های چاپی آگهی‌های درج شده توی روزنامه یا مجله رو که به اونها علاقمند هستن نگهداری کنن تا بعدا در صورت تمایل به خرید اون محصول یا خدمات به اون شرکت مراجعه کنن. همچنین میتونن اون نسخه‌ها رو با دوست‌ها، اقوام و آشناهای خودشون که به اون محصول نیاز دارن به اشتراک بذارن.
  • به راحتی قابل تشخیصه: مردم کاملاً به تبلیغات معمولی عادت کردن، چون برای مدت طولانی از اونها استفاده میشه، پس اونها رو به‌راحتی درک میکنن و تشخیص میدن.
  • دسترسی زیاد: کانال‌های بازاریابی سنتی پایگاه مشتری‌های زیادی دارن، پس یک آگهی میتونه تنها با یک تیراژ توسط میلیون‌ها مشتری اون منطقه دیده بشه. همچنین این رسانه‌ها میتونن با افرادی که توی مناطقی بدون دسترسی به اینترنت یا اتصال شبکه زندگی میکنن ارتباط برقرار کنن.

بازاریابی سنتی

انواع مدل‌های بازاریابی سنتی کدوما هستن؟

اشکال مختلف بازاریابی سنتی رو در زیر آوردیم:

  • بازاریابی چاپی: شامل روزنامه‌ها، مجلات، پوسترها، جزوه‌ها میشه که روزانه‌های خبری، نشریات با علایق مختلف و … اونا رو ارائه میدن و از طریق تبلیغات محلی درآمد کسب میکنن.
  • رسانه: ممکنه شامل تلویزیون و رادیو بشه که دانش، اطلاعات و اخبار رو همراه با سرگرمی ارائه میدن. اینها توسط تبلیغات حمایت میشن.
  • بازاریابی در فضای باز: بیلبوردها و تابلوهای دیواری دو روش بازاریابی محلی هستن که نقش مهمی برای تأثیرگذاری روی مصرف کننده‌ها در طول زمان دارن.
  • بازاریابی یک به یک: بازاریابی تلفنی یا بازاریابی پیامکی رو شامل میشه. توی این روش تبلیغ یک محصول یا یک خدمات به مصرف‌کنندها از طریق تلفن یا پیامک انجام میشه.
  • پست یا ایمیل مستقیم: به‌عنوان پست تبلیغاتی یا پست الکترونیکی هم شناخته میشه. این فرآیند تحویل مطالب تبلیغاتی به مردم از طریق پسته. این شامل بروشورها، کارت پستال ها، کاتالوگ ها، خبرنامه‌ها و … میشه.
  • بازاریابی ارجاعی: به‌عنوان بازاریابی دهان‌به‌دهان هم شناخته میشه که به مشتری‌ها برای انتقال اطلاعات مربوط به محصولات یا خدمات بستگی داره.

بازاریابی دیجیتالی یا اینترنتی (دیجیتال مارکتینگ) چیه؟

اساساً دیجیتال مارکتینگ اصطلاحیه که هر تلاش بازاریابی آنلاینی رو شامل میشه. توی بازاریابی دیجیتال یا بازاریابی الکترونیکی، شرکت‌ها از تمام کانال‌های دیجیتالی برای دستیابی به مشتری‌های موجود و بالقوه خودشون استفاده میکنن. این کانال‌ها ممکنه شامل جستجوی گوگل، رسانه‌های اجتماعی، ایمیل، وبسایت‌ها و … بشه. همچنین مهم‌ترین فناوری که بازاریابی دیجیتالی روی اون متکیه «اینترنت» هست.

به زبان ساده، هر نوع بازاریابی که به صورت آنلاین انجام میشه، جزء بازاریابی دیجیتال قرار میگیره. امروزه، تعدادی از آژانس‌های بازاریابی دیجیتال به‌وجود اومدن که به شرکت‌ها کمک میکنن تا با مخاطب‌های هدف خودشون ارتباط برقرار کنن، سرنخ‌ها رو به مشتری تبدیل کنن و با ایجاد روابط قوی، مشتری‌ها رو حفظ کنن. اونها این کارها رو به روش‌های زیر انجام میدن:

  • استفاده از ابزارهایی مثل ایمیل، وب‌سایت، تلویزیون هوشمند و موبایل.
  • روی ایجاد و حفظ رابطه با مشتری‌ها از طریق کانال‌های ارتباط الکترونیکی تمرکز دارن.
  • علاقمند برای به دست آوردن مشتری‌های جدید از طریق ارتباطات دیجیتالی هستن.
پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت تیزر و تریلر چیه؟

چه چیزی دیجیتال مارکتینگ رو به یک ابزار قدرتمند تبدیل میکنه؟

توی بازاریابی دیجیتالی، بازار جهانی یک میدان بازی برابره. به این معنیه که یک شرکت نوپا همون فرصت‌هایی رو داره که یک شرکت خیلی قدیمی داره و به همین دلیله، شرکتی که واقعاً عملکرد خوبی داشته باشه معمولاً برنده مسابقه میشه.

چرا بعضی بازاریابی دیجیتالی (دیجیتال مارکتینگ) رو انتخاب میکنن؟

دلایل ترجیح بعضی‌ها به بازاریابی دیجیتالی شامل موارد زیر میشه:

  • بسیار مقرون به صرفه هست: کسب‌وکارهای کوچک یا استارت‌آپ‌ها با حداقل سرمایه‌گذاری میتونن کانالی بهتر و مقرون به صرفه برای تبلیغ محصولات و خدمات خودشون پیدا کنن.
  • فرصت برابر رو ممکن میکنه: دیجیتال مارکتینگ فرصت رقابت رو برای همه یکسان میکنه، یعنی فرصت‌های برابر و مشابهی رو برای همه شرکت‌ها چه یک شرکت چند ملیتی باسابقه و چه یک شرکت نوپا باشه، فراهم میکنه تا مشتریان هدف رو بشه جذب کرد.
  • شرکت‌ها میتونن از طریق محتواهای قدرتمند با مشتری‌هاشون ارتباط برقرار کنن: توی اینترنت، محتوا به‌عنوان پادشاه در نظر گرفته میشه که اگه محتوای قدرتمندی داشته باشین، میتونه فوراً روی مخاطب‌های شما تأثیر بذاره.
  • نرخ تبدیل بازدیدکننده به مشتری رو افزایش میده: نرخ ترافیک ورودی که به مشتری تبدیل میشه اغلب موفقیت بازاریابی دیجیتالی رو تعیین میکنه.
  • تولید درآمد بیشتر: وقتی ارتباط و تبدیل بازدیدکننده به مشتری بیشتر بشه، سود بیشتری هم برای کسب‌وکار شما به همراه داره. پس کسب‌وکارها میتونن هم در داخل و هم در سطح بین المللی توسعه پیدا کنه.
  • ایجاد آگاهی از برند: دیجیتال مارکتینگ به یک شرکت کمک میکنه تا مشتری‌هاش رو در مورد برندشون آگاه کنه و اونها را در مورد محصولات جدید، پیشنهادها، تخفیف‌ها و … به روز نگه داره.
  • تحقق بازگشت سرمایه بیشتر: زمانی که شرکت با هزینه‌های کم درآمد بیشتری به دست میاره، در نهایت به بازگشت سرمایه بیشتر کمک میکنه.

بازاریابی دیجیتال

انواع مدل‌های بازاریابی الکترونیکی (دیجیتال مارکتینگ) کدوما هستن؟

بعضی از رایج‌ترین فرم‌ها یا تاکتیک‌های بازاریابی دیجیتالی رو در زیر آوردیم:

  • بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO): این برای بهینه کردن وب‌سایت خودتونه به طوری که توی رتبه‌های برتر در نتایج جستجوی گوگل قرار بگیرین. پس ترافیک ورودی طبیعی توی وب‌سایت رو افزایش میده.
  • بازاریابی محتوایی: برای هر گروه هدفی توسعه، انتشار و تبلیغ محتوایی برای ایجاد آگاهی از برند، افزایش ترافیک ورودی وب‌سایت، تولید مشتری بالقوه و … لازمه.
  • بازاریابی درونگرا: فرایند کمک به مشتری‌های بالقوه برای پیدا کردن شرکت شما، از طریق رسانه‌های اجتماعی، برندسازی، بازاریابی محتوایی و … هست. این فرایند شامل جذب، تبدیل به مشتری دائمی، قرارداد بستن و خوشحال کردن مشتری‌ها میشه.
  • بازاریابی رسانه‌های اجتماعی (SMM): این روشی برای تبلیغ برند شما از طریق پلتفرم رسانه‌های اجتماعی مثل فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین، اسنپ چت و … هست. این به ایجاد آگاهی از برند، جذب ترافیک ورودی و ایجاد مشتری بالقوه کمک میکنه.
  • پرداخت به ازای هر کلیک (PPC): این یک مدل تبلیغاتیه که عموماً برای هدایت ترافیک به وب‌سایت شما استفاده میشه و توی اون، تبلیغ‌کننده هر بار که روی تبلیغ شرکتش کلیک میشه مبلغ مشخصی رو به ناشر پرداخت میکنه. ممکنه تبلیغاتی رو توی صفحات نتایج جستجوی گوگل دیده باشین این هم مثل همونه.
  • بازاریابی مشارکتی: این روشیه که توی اون برای پیشنهادهای شرکت‌های دیگه توی وب‌سایت شما تبلیغ میشه پس بخشی از سود اون رو برای هر تبدیل فروش بدست میارین و همچنین بینده با وب‌سایت شما هم آشنا میشه.
  • تبلیغات همسان: نوعی از تبلیغاته که شبیه نوع و عملکرد رسانه‌های سنتیه و آگهی بر روی اون ظاهر میشه. این نام‌گذاری‌ها به این دلیله که ممکنه مشتری نتونه تشخیص بده که این یک تبلیغه، چون تبلیغ رو با محتوای بومی یا غیر پولی ترکیب میکنه. “تبلیغات حمایت شده” در فیس بوک یا اینستاگرام نمونه رایج این مدل تبلیغاته.
  • بازاریابی خودکار: نوعی نرم افزار که برای انجام عملکردهای بازاریابی به روشی مؤثر توی پلتفرم‌های مختلف و اتوماتیک کردن کارهای تکراری مثل ارسال ایمیل‌ها و … طراحی شده.
  • ایمیل مارکتینگ : ایمیل مارکتینگ روشیه برای ارتباط با مشتری‌ها از طریق ارسال ایمیل به مخاطب‌های هدف برای معرفی تخفیف‌ها، رویدادها، محصولات جدید، پیشنهادات و هدایت مخاطبان به وب‌سایت شرکت.
  • روابط عمومی آنلاین (Online PR): شامل فعالیت‌های روابط عمومی بازاریاب‌ها برای اطلاع‌رسانی با استفاده از یک پلتفرم آنلاین مثل رسانه‌های اجتماعی، وبلاگها، وب‌سایت‌ها و … میشه.

فرق بین بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) چیه؟

در این قسمت به صورت موردی تفاوت بازاریابی سنتی با دیجیتال مارکتینگ رو به شما توضیح میدیم:

  1. بازاریابی سنتی به معنی هر نوع تبلیغ یا کمپینیه که شرکت‌ها در طول سالیان برای معرفی محصولات و خدمات خودشون با استفاده از کانال‌های مرسوم قدیمی مثل رادیو، روزنامه، شبکه‌های تلویزیونی و … انجام میدادن. از طرف دیگه، دیجیتال مارکتینگ فرایند تبلیغ و فروش محصولات و خدمات شرکت‌ها با استفاده از کانال‌ها و تاکتیک‌های بازاریابی آنلاین یا اینترنتیه.
  2. بازاریابی سنتی همیشه ثابته، در حالی که بازاریابی دیجیتال ماهیت پویا و فعالی داره.
  3. نرخ تبدیل یک بازدیدکننده به یک مشتری بالقوه توی بازاریابی دیجیتال در مقایسه با بازاریابی سنتی سریع‌تر و بیش‌تره. دلیلش اینه که بازاریابی دیجیتال بازاریابی مبتنی بر داده هست و تبلیغات بر اساس علایق و نیاز افراد بهشون نشون داده میشه، در نتیجه این به پیدا کردن بازدید کننده واجد شرایط و تبدیل اون به مشتری کمک میکنه.
  4. تعامل با مشتری به تعامل بین مشتری و شرکت از طریق کانال‌های مختلف آنلاین یا آفلاین اشاره میکنه. پس، میزان مشارکت مشتری توی بازاریابی دیجیتال در مقایسه با بازاریابی سنتی بالاتره. چون توی دیجیتال مارکتینگ مشتری‌ها میتونن فقط با یک کلیک مستقیماً جزئیات محصول و سایر پیشنهادها رو ببینن و به همین خاطر برای دریافت جزئیات محصول نیازی برای مراجعه به نمایشگاه یا شرکت نیس.
  5. در مورد بازاریابی سنتی نمیتونیم بازده سرمایه‌گذاری رو محاسبه کنیم، ولی توی بازاریابی دیجیتال به‌راحتی قابل محاسبس.
  6. بازاریابی سنتی کمتر موثره و درعین‌حال گرون‌تره، ولی از اون طرف بازاریابی دیجیتال ارزان‌تر و موثرتره.
  7. با دیجیتال مارکتینگ، میشه به راحتی متوجه شد که خریدار از کجا اومده؟ محصولی که بیشترین بازدید رو داره، کدومه؟ چه تعداد مشتری واقعاً محصول رو میخرن؟ چه کسایی به فلان محصول علاقمندن؟ و … . در مقابل توی بازاریابی سنتی، ردیابی مشتری اصلا امکان‌‎پذیر نیست.
  8. بازاریابی سنتی از روش‌های استاندارد شده برای هدف قرار دادن مشتری‌ها استفاده میکنه، پس بازاریابی انبوه با شخصی‌سازی خیلی ضعیف رو شامل میشه. برعکس، بازاریابی دیجیتالی از شخصی‌سازی استفاده میکنه به این معنی که فقط محصولاتی رو به مشتریاش نشون میده که اونها اخیراً به همچین چیزی علاقه نشون دادن یا مدتیه که توی اینترنت به دنبال اون هستن.
  9. در مورد بازاریابی سنتی، تغییرات پس از درج آگهی امکان‌پذیر نیست. در مقابل توی دیجیتال مارکتینگ تنظیمات هر تبلیغی رو میشه در هر زمانی حتی پس از قرار دادن آگهی، تغییر داد.
  10. از اونجایی که بازاریابی سنتی فقط مخاطب‌های یک محدوده جغرافیایی خاصی رو هدف قرار میده، پس دسترسی محدود به منطقه اون تبلیغ میشه. در مقابل از اونجایی که بازاریابی دیجیتالی از اینترنت استفاده میکنه، پس تبلیغ محصولات و خدمات توی دیجیتال مارکتینگ میتونه تقاضای جهانی اون محصول رو افزایش بده. بازاریابی دیجیتال فقط به یک منطقه خاص محدود نمیشه.
  11. بازاریابی سنتی زمان میبره تا نتایج فعالیت‌های بازاریابی رو نشون بده. اما بازاریابی دیجیتال نتیجه رو سریع و در زمان لازم به بازاریاب نشون میده.
  12. توی بازاریابی سنتی، مصرف‌کننده‌ها نمیتونن تبلیغات رو نادیده بگیرن، چون مجبور به تماشای اون هستن، ولی توی بازاریابی اینترنتی این محدودیت وجود نداره. چون به مصرف‌کننده‌ها اجازه میده از دیدن تبلیغاتی که به نظرشون مفید نیست یا علاقه‌ای به اون ندارن صرف نظر کنن.
  13. بازاریابی سنتی یک ارتباط یک طرفس که توی اون، شرکت اطلاعات مربوط به محصول یا خدمات ارائه شده رو پخش میکنه. ولی بازاریابی دیجیتالی یک ارتباط دو طرفه محسوب میشه که هر شرکتی از اون در کنار تبلیغاتش، برای انتشار اطلاعات استفاده میکنه و مشتری‌ها هم بازخورد خودشون درباره محصولات و خدمات رو در قالب نقد و پیشنهادات ارائه میدن.
پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت وای فای و هات اسپات چیه؟

فرق بین بازاریابی سنتی و بازاریابی اینترنتی

جدول تفاوت بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتالی

توی جدول زیر این ویژگی‌ها رو به‌طور خلاصه برای درک بهتر این تفاوت‌ها قرار دادیم:

مبنای مقایسه بازاریابی سنتی بازاریابی دیجیتالی
مفهوم بازاریابی سنتی به بازاریابی اطلاق میشه که از کانال‌ها یا رسانه‌های سنتی به منظور ارتباطات بازاریابی استفاده میکنه. بازاریابی دیجیتالی به معنی بازاریابی محصولات و خدمات یک شرکت از طریق کانال‌های دیجیتالی مثل اینترنت، گوشی‌های هوشمند، تبلیغات تلویزیونی و سایر رسانه‌های دیجیتالیه
ماهیت استاتیکی (ثابت) دینامیکی (فعال)
سرعت تغییر کند نسبتاً سریع
مشارکت کم نسبتا بالا
بازگشت سرمایه گذاری به راحتی نمیشه اندازه‌گیریش کرد. به راحتی قابل اندازه‌گیریه.
اثربخشی و هزینه کمتر، گران‌تره بیشتر، ارزان‌تره
قابلیت پیگیری غیر ممکن ممکن
هدف‌گذاری استاندارد شده سفارشی شده
قابلیت اصلاح کردن پس از درج آگهی امکان‌پذیر نیس. میتونه در هر زمانی انجام بشه، حتی بعد از درج آگهی.
حوزه دسترسی محلی جهانی
نتایج تاخیر سریع و در زمان واقعی
امکان نادیده گرفتن مصرف کننده‌ها نمیتونن تبلیغات رو نادیده بگیرن، چون مجبورن اونها رو ببینن. به مصرف‌کننده‌ها اجازه میده از تبلیغاتی که به اونها علاقه ندارن اجتناب کنن یا از اونها صرف نظر بکنن.
نحوه ارتباط ارتباط یک طرفه ارتباط دو طرفه

 

نتیجه‌گیری

در آخر این بحث، میشه گفت که بازاریابی دیجیتالی یا الکترونیکی توی سال‌های اخیر تکامل پیدا کرده و به دلیل مزایای مختلف، که یکی از اونها کم هزینه بودنه، محبوبیت بیشتری نسبت به بازاریابی سنتی پیدا کرده. با این وجود، سازمان‌های هوشمند از هر دوی اونها برای ایجاد روابط قوی بین مشتری‌های بالقوه، بازدیدکننده‌ها و … استفاده میکنن. با درک تفاوت بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) میتونین بهترین گزینه رو برای بازاریابی کسب‌وکارتون انتخاب کنین. البته دقت کنید که هم بازاریابی سنتی و هم بازاریابی الکترونیکی، وظیفه فروش و بازاریابی کسب و کار رو بر عهده دارن.

به نظر شما فرق بازاریابی سنتی و بازاریابی دیجیتال که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟

اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت بازاریابی سنتی و بازاریابی آنلاین می‌دونید یا فکر می‌کنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.

منابع:

keydifferences.com

۵/۵ - (۲ امتیاز)