وبلاگ نویسی و تولید پادکست دو روشی هستن که میتونین از اونها برای تولید محتواهای متنوع، برای مخاطبهای زیاد اینترنتی استفاده کنین. هر کدوم از این دوتا رویکردها و الزامات متفاوتی دارن. تصمیمگیری در مورد اینکه از کدوم پلتفرم استفاده کنین ممکنه به عوامل مختلفی مثل مهارتها، تجهیزات موجود، هدف و مخاطبان مورد نظر شما بستگی داشته باشه. پس تفاوت وبلاگ و پادکست در نوع محتوایی هست که ارائه میکنین. وبلاگها عمدتاً از محتوای بصری مثل متن، تصاویر و فیلمها استفاده میکنن. از طرف دیگه، پادکستها عمدتاً از محتوای صوتی استفاده میکنن. این مقاله از سایت دیفرتو رو برای درک بیشتر این دو نوع بستر تولید محتوا دنبال کنین.
وبلاگ (Weblog) چیه؟
وبلاگ یک نوع وبسایته که مرتباً بهروز میشه و اطلاعات رو به ترتیب زمانی معکوس نمایش میده. به این معنی که توی یک وبلاگ، آخرین پستها ابتدا در بالا ظاهر میشن. ما عموماً محتوای موجود توی وبلاگ رو پست یا محتوای وبلاگ نامگذاری میکنیم.
به طور کلی، یک فرد یا گروه کوچکی از مردم به طور غیر رسمی وبلاگهایی رو برای ارائه انواع مختلف اطلاعات راهاندازی میکنن. ولی بعضی از وبسایتهای شرکتی هم از وبلاگها، برای تولید محتوای اطلاعاتی مرتبط با محصولات و صنعت خودشون استفاده میکنن.
شما میتونین تاریخچه وبلاگها رو تو مجلات آنلاین و یادداشتهای روزانه محبوبی که در اواسط دهه ۹۰ مد شده بود، دنبال کنین. اسم وبلاگ از کلمه وب + لاگ (web log) گرفته شده. سایت محبوب وبلاگنویسی blogger.com تو سال ۱۹۹۹ راهاندازی شد.
وردپرس (WordPress) که یکی از محبوبترین پلتفرمهای وبلاگنویسی تو جهانه در سال ۲۰۰۳ وارد صحنه اینترنت شد.
محتوای یک وبلاگ میتونه آموزنده، خبری یا سرگرمکننده باشه. انواع مختلفی از وبلاگها با توجه به محتوای اونها وجود داره.
از این نمونهها میتونیم به وبلاگهای شخصی، وبلاگهای مسافرتی، وبلاگهای شرکتی، وبلاگهای غذایی، وبلاگهای نقد و بررسی و وبلاگهای سبک زندگی اشاره کنیم. وبلاگها همچنین از انواع مختلف محتوا مثل متن، تصویر، جداول، اینفوگرافیک و ویدئو استفاده میکنن.
نکته آخر اینکه به کسایی که در به طور منظم و حرفهای در وبلاگشون تولید محتوا میکنن، بلاگر میگن.
پادکست (Podcast) چیه؟
پادکست یک فایل صوتیه (موسیقی، رمان صوتی، مصاحبه و …) که در قالب فایل دیجیتال برای دانلود خودکار از طریق اینترنت در دسترس همه قرار میگیره. پادکستها مجموعهای هستن که توسط یک میزبان ساخته میشه و قسمت به قسمت به صورت آنلاین منتشر میشه.
مشترکین پادکست میتونن هر قسمت رو دانلود و گوش کنن. محتوای یک پادکست ممکنه شامل به روزرسانی در مورد رویدادهای جاری جهان، ارائه دانشی در مورد یک موضوع جدید، مصاحبه با مهمانهای مشهور، داستانهای صوتی، موسیقی، جوک و … باشه. پادکستها تو سال ۲۰۰۴ زمانی که سازنده نرمافزار دیوو وینر و آدام کوری که برنامه MTV video jockey در«iPodder» (برنامهای که کاربران میتونستن پخشهای رادیویی اینترنتی رو توی آیپاد خودشون دانلود کنن) رو رمزگذاری کرده، توسعه پیدا کرد.
نام پادکست از ترکیب دو کلمه iPod و Broadcast گرفته شده. ولی پادکستها از اون زمان به بعد راه درازی رو طی کردن، به طوریکه امروزه یک نوع سرگرمی صوتی بسیار محبوب هستن. پادکستها راه آسانی رو برای دستیابی به مخاطبهای خودشون در اختیار سازندههای محتوا قرار میدن. سازندههای محتوای پادکست فقط به تجهیزات اولیه مثل میکروفون، ضبط و عضویت تو یک پلتفرم میزبانی نیاز دارن.
اگرچه پادکستها بهعنوان پلتفرمهای صوتی شروع بهکار کردن، ولی امروزه خیلی از اونها از محتواهای ویدیویی هم بهعنوان راهی برای دستیابی به مخاطبهای بیشتر استفاده میکنن.
در تصویر زیر، نمونههایی از صدها پادکست فارسی را مشاهده میکنید. همچنین به عنوان مثالی دیگر، انواع پادکست معنوی را هم میتوانید مشاهده کنید.

چند نمونه پادکست فارسی
فرق بین وبلاگ و پادکست چیه؟
برای درک بهتر تفاوتهای این دو با هم اونا رو بهصورت تفکیک شده در قالب آیتمهای زیر بررسی میکنیم.
تفاوت تعریف وبلاگ و پادکست
وبلاگ یک نوع وبسایته که مرتباً بهروزرسانی میشه و محتوا رو بهترتیب زمانی معکوس نشون میده، درحالیکه پادکست یک فایل صوتیه که در قالب فایل دیجیتال برای دانلود خودکار از طریق اینترنت در دسترس همه هست.
تفاوت محتوا تو وبلاگ و پادکست
وبلاگها از فرمتهای متنی، تصویری و ویدئویی برای تولید محتوا استفاده میکنن، در حالی که پادکستها عمدتاً از محتواهای صوتی استفاده میکنن. بهعبارت دیگه، وبلاگها برای خوندن (محتواهای متنی و بصری) طراحی شدن در حالی که پادکستها برای گوش دادن (محتواهای صوتی) طراحی شدن.
تفاوت زمان انتشار محتواها تو وبلاگ و پادکست
تولید یک پست یا محتوا تو وبلاگ معمولاً زمان زیادی رو لازم داره، در طرف مقابل توی یک پادکست معمولاً زمان لازم برای ضبط یک محتوای صوتی کمتر از وبلاگه.
تفاوت ملزومات وبلاگ و پادکست
تولید محتوا برای یک وبلاگ به مهارتهای نوشتاری خوب و یک پلتفرم وبلاگ نویسی مثل بلاگر یا وردپرس نیاز داره، در حالی که پادکست به مهارتهای مکالمهای خوب، میکروفون، تجهیزات ضبط صدا و بستر میزبانی پادکست نیاز داره.
میتونین بهطور خلاصه این تفاوتها رو تو جدول زیر ببینین:
وبلاگ | پادکست |
وبلاگ یک وبسایته که بهطور منظم به روز میشه و محتواها رو به ترتیب زمانی معکوس نمایش میده | پادکست یک فایل صوتی دیجیتالیه که در قالب دیجیتال برای دانلود خودکار از طریق اینترنت در دسترسه |
از فرمت های متن، تصویر و ویدئو استفاده میکنه – برای خواندن طراحی شده | عمدتاً از محتوای صوتی استفاده میکنه – برای گوش دادن طراحی شده |
نوشتن یک پست در وبلاگ نسبتاً وقت گیرتر هست | ممکنه ضبط یک پادکست زمان کمتری رو ببره |
به مهارتهای نوشتاری خوب و یک پلتفرم وبلاگ نویسی مثل بلاگ یا وردپرس نیاز داره | به مهارتهای مکالمه خوب، میکروفون و تجهیزات ضبط صدا و پلتفرم میزبانی پادکست نیاز داره |
حرف آخر
تفاوت اصلی وبلاگ و پادکست در نوع محتواییه که ارائه میدن. وبلاگها محتوای بصری (متنی، تصویری و ویدئویی) هستن، در حالی که پادکستها محتواهای صوتی هستن.
پادکستها کسانی رو که همواره درحال رفتوآمد هستن هدف قرار میدن و معمولا برای کسایی ایدهآلن که گوش دادن به محتوای صوتی رو به خوندن اونها ترجیح میدن، در حالی که وبلاگها برای مخاطبهایی که مطالعه رو ترجیح میدن ایدهآل هستن.
به نظر شما فرق وبلاگ و پادکست که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت پادکست و وبلاگ میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع: