هم وای فای و هم بلوتوث دو فناوری بی سیم هستن که بدون نیاز به سیم با استفاده از سیگنال های رادیویی، برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده میشن. WiFi (وای فای) برای دسترسی به اینترنت پرسرعت به کار میره، وای فای دستگاه‌های مجاور با فاصله‌های زیاد رو پوشش میده یا به همدیگه متصل میکنه و اینترنت رو از طریق هات اسپات به اشتراک میذاره، درحالیکه بلوتوث برای اتصال دو دستگاه در فاصله کوتاه استفاده میشه. برای اینکه بیشتر با ویژگی‌های اونها آشنا بشین باید تفاوت وای فای و بلوتوث رو با همدیگه بلد باشین، با این مقاله از سایت دیفرتو همراه باشین تا اونها رو با هم مرور کنیم.

وای فای چیه؟

WiFi مخفف Wireless Fidelity هست که هر شبکه‌ای رو بر اساس استانداردهای ۸۰۲.۱۱ تعریف میکنه. وای فای به کامپیوتر‌ها و دستگاه‌هایی با ظرفیت بی سیم مورد نیاز اجازه میده تا از طریق امواج رادیویی با کامپیوتر‌ها یا دستگاه‌های دیگه ارتباط برقرار کنن. IEEE استانداردهای شبکه ۸۰۲.۱۱ رو ایجاد کرده که نحوه تعامل دو دستگاه بی سیم رو تو هوا توصیف میکنه.

وای فای یک شبکه کوچکیه که توی اون گوشی‌های هوشمند، کامپیوتر‌ها یا سایر دستگاه‌های با قابلیت شبکه شدن رو به صورت بی‌سیم در محدوده کوچکی به همدیگه متصل میکنه و اینترنت رو با استفاده از هات اسپات به اشتراک میذاره. WiFi از امواج رادیویی برای اشتراک اینترنت پرسرعت بی‌سیم و اتصالات شبکه استفاده میکنه. اندازه آنتن وای فای خیلی کوچیکه و میشه اون رو روی روترهای کوچیک هم قرار داد. از وای فای میشه برای اتصال پرینترها، کامپیوترها، کنسول‌های بازی، موبایل و غیره استفاده کرد.

وای فای توی اکثر کامپیوترها و دستگاه‌های الکترونیکی امروزی مثل گوشی‌های هوشمند و کنسول‌های بازی دستی تعبیه شده. استاندارد WiFi به طور گسترده توی هات اسپات استفاده میشه که به کاربرهای تلفن همراه اجازه میده با استفاده از WiFi رایانه‌ها و دستگاه‌های بی سیم به اینترنت متصل بشن. همچنین وای فای توی خیلی از خانه‌ها و شرکت‌های کوچک برای اتصال کامپیوترها و دستگاه‌ها به صورت بی سیم استفاده میشه.

پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت پهنای باند و سرعت اینترنت چیه؟

بلوتوث چیه؟

بلوتوث (Bluetooth) تحت استاندارد IEEE 802.15.1 ساخته شده که برای ارتباط بی سیم از طریق انتقال رادیویی استفاده میشه. Bluetooth اولین بار توی سال ۱۹۹۴ به‌عنوان جایگزینی بی سیم برای اتصالات مخابراتی RS-232 معرفی شد. بلوتوث طیف وسیعی از دستگاه‌ها رو به هم متصل میکنه و شبکه‌های شخصی رو تو طیف بدون مجوز ۲.۴ گیگاهرتز ایجاد میکنه. 

کلاس دستگاه محدوده عملکرد اون رو تعیین میکنه. خیلی از ابزارهای دیجیتال مثل پخش کننده‌های MP3، موبایل و دستگاه‌های جانبی و رایانه‌های شخصی از بلوتوث استفاده میکنن. برخلاف فناوری‌های بی‌سیم قبلی، بلوتوث خدمات سطح بالایی مثل تقویت ارسال فایل، انتقال صدا و شبیه‌سازی خط سریال رو به شبکه و دستگاه‌های خود ارائه میکنه.

توپولوژی پراکنده ad-hoc اسمیه که به توپولوژی بلوتوث داده شده و یک Piconet رو تعریف میکنه. یک Piconet یک سلول کوچکه که از چندین دستگاه‌ها تشکیل شده و به روش ad-hoc به هم متصل شدن. بلوتوث امنیت و حریم خصوصی داده‌ها رو موقع استفاده تضمین میکنه. برای این کار از یک عدد تصادفی ۱۲۸ بیتی، آدرس MAC  ۴۸ بیتی دستگاه و دو کلید استفاده میکنه. یعنی احراز هویت ۱۲۸ بیتی و رمزگذاری ۲۵۶ بیتی یا ۸ تا ۱۲۸ بیت رو اعمال میکنه. در اینجا بعضی از مزایا و معایب بلوتوث رو میگیم که کمک زیادی به شناخت شما از اون میکنه:

قابلیت اتصال بی سیم 

یکی از مزایای بلوتوث اینه که داده‌ها رو بدون استفاده از کابل انتقال میده. با این روش میتونین فایل‌ها رو بدون دردسر وصل کردن سیم ارسال و دریافت کنین. فناوری بلوتوث توی برنامه‌های مختلفی استفاده میشه مثلا سیستم‌های امنیتی شخصی، دستگاه‌های نظارت بر سلامت شبکه، نمونه‌هایی از این موارد هستن.

در دسترس بودن بلوتوث

بلوتوث امروزه یک عملکرد استاندارد توی اکثر ابزارها، از جمله گوشی‌های هوشمند و تبلت‌هاس.

قابلیت استفاده آسان از بلوتوث

به دلیل سهولت استفاده، بلوتوث میتونه حتی توسط یک کاربر بی‌تجربه استفاده بشه. فرآیند جفت شدن بلوتوث با دستگاه‌های دیگه خیلی سادس و نیازی به نصب نرم افزار یا درایور نداره.

بهره‌وری مصرف انرژی بلوتوث 

بلوتوث حداقل انرژی رو مصرف میکنه و این حالت معمولاً به دلیل سیگنال‌های کم مصرف بلوتوثه.

سرعت انتقال داده بلوتوث

انتقال داده‌ها توی بلوتوث نسبتا کنده، یعنی سرعت انتقال بلوتوث ۳.۰ و بلوتوث ۴.۰ به طور کلی ۲۵ مگابیت بر ثانیه هست.

پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت فایروال و VPN چیه؟

برد انتقال داده بلوتوث

بلوتوث برای اتصال حداکثر تا ۱۰۰ متر برد داره و محدوده ارتباطی اون محدوده 

ایمنی و امنیت بلوتوث

با اینکه بلوتوث چندین ویژگی امنیتی داره ولی سطح امنیتی اون به طور قابل توجهی پایین‌تره چون از فرکانس‌های رادیویی استفاده میکنه. بلوتوث به هکرها این امکان رو میده که به سرعت اطلاعات شخصی شما رو به دست بیارن.

تفاوت وای فای و بلوتوث

فرق بین وای فای و بلوتوث چیه؟

توی جدول مقایسه‌ای زیر ویژگی‌های وای فای و بلوتوث رو یکجا جمع کردیم تا درک این تفاوت‌ها برای شما راحت‌تر بشه:

مبنای مقایسه وای فای بلوتوث
تعریف WiFi مخفف Wireless Fidelity هست. وای فای یک فناوریه که دستگاه‌ها رو قادر میکنه به صورت بی سیم به اینترنت متصل بشن. بلوتوث یک فناوری بی سیمه که برای اتصال دستگاه‌ها توی برد کوتاه استفاده میشه.
جزء مورد نیاز برای اتصال WiFi به آداپتور بی‌سیم توی همه دستگاه‌ها و روتر بی‌سیم برای اتصال نیاز داره. بلوتوث برای اتصال به یک آداپتور بلوتوث توی همه دستگاه‌ها نیاز داره.
مصرف برق وای فای انرژی بالایی مصرف میکنه. استفاده از بلوتوث آسان‌تره و انرژی کمتری نسبت به Wi-Fi مصرف میکنه، چون فقط به یک آداپتور توی دستگاه متصل نیاز داره.
امنیت امنیت وای فای از بلوتوث بیشتره. بلوتوث نسبت به سایر فناوری‌های بی سیم مثل وای فای امنیت کمتری داره.
تعداد کاربرهای متصل Wi-Fi به دستگاه‌ها و کاربرهای بیشتری امکان میده همزمان با هم ارتباط برقرار کنن. بلوتوث تعداد دستگاه‌هایی رو که در هر لحظه میتونن متصل بشن رو محدود میکنه.
پهنای باند وای فای به پهنای باند بالایی نیاز داره. بلوتوث پهنای باند کمی داره.
محدوده پوششی محدوده پوشش وای فای تا ۳۲ متره. منطقه تحت پوشش بلوتوث حدود ۱۰ متره.

جمع‌بندی

وای فای یک شبکه بی سیم ایجاد میکنه که به کامپیوترها و دستگاه‌هایی با قابلیت اتصال بی سیم اجازه میده تا از طریق امواج رادیویی با هم ارتباط برقرار کنن. در طرف دیگه، بلوتوث یک فناوری بی سیمه که برای اتصال دستگاه‌ها با هم تو برد کوتاه استفاده میشه.

به نظر شما فرق وای فای و بلوتوث که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟

اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت وای فای و بلوتوث می‌دونید یا فکر می‌کنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.

منبع: www.tutorialspoint.com

۵/۵ - (۱ امتیاز)