هاب و سوئیچ دو اصطلاح رایج توی شبکه هستن. هاب‌ها (هاب) از دستگاه‌های اصلی شبکه هستن که توی لایه فیزیکی کار میکنن و فیلتر کردن بسته‌ها یا عملکرد آدرس‌دهی رو انجام نمیدن. اونها بسته‌های داده رو به تمام دستگاه‌های متصل بدون در نظر گرفتن مقصدشون، ارسال میکنن. در طرف دیگه، سوئیچ‌ها (Switch) هستن که توی لایه پیوند داده استفاده میشن و برای اتصال چندین دستگاه توی یک شبکه به کار میرن. سوئیچ‌ها بیشتر برای انتقال بسته‌های داده بین دستگاه‌های مختلف شبکه مثل روترها و سرورها استفاده میشن. بهتره این مقاله از سایت دیفرتو رو بخونین تا درباره تفاوت هاب و سوئیچ و ویژگی‌های اونها بیشتر بدونین.

سوئیچ (Switch) چیه؟

سوئیچ در اصل یک قطعه سخت افزاری یا دستگاهیه که مسئول مسیریابی داده‌ها از چندین پورت ورودی به یک پورت خروجی خاصه و داده‌ها رو به مقصد نهایی ارسال میکنه. در نتیجه، بیشتر برای انتقال بسته‌های داده بین دستگاه‌های مختلف شبکه مثل روترها و سرورها استفاده میشه. این یک ابزار لایه‌ای اتصال داده یا لایه ۲ d هست.

سوئیچ‌ها تضمین میکنن که بسته‌های داده ارسالی صحیح و بدون خطا هستن. یک سوئیچ برای ارسال داده‌ها به لایه پیوند داده شده، از آدرس MAC استفاده میکنه. سوئیچ با نام پل چند پورت هم شناخته میشه چون داده‌ها رو از چندین پورت مختاف قبول میکنه. یک سوئیچ پورت‌های زیادی داره که رایانه‌ها به اونها وصل میشن. وقتی یک فریم داده به هر پورت سوئیچ شبکه میرسه، اون سوئیچ آدرس مقصد رو بررسی میکنه و فریم رو به یک دستگاه یا چند دستگاه مربوطه میفرسته. پس یعنی سوئیچ از ارتباطات unicast و multicast پشتیبانی میکنه.

در واقع سوئیچ یک دستگاه برای شبکه هست که امکان ارسال سیگنال‌های الکتریکی یا نوری رو فراهم میکنه. یعنی هر دو گره شبکه که به سوئیچ میرسن، کانال سیگنال الکتریکی خودشون رو دارن. این شامل چندین پورته که ممکنه از طریق یک عملکرد پل به یک LAN یا یک سرور یا ایستگاه کاری با کارایی بالا متصل بشن.

فرق هاب و سوئیچ

هاب (Hub) چیه؟

توی ساختار یا علم شبکه، هاب یک دستگاه سخت افزاریه که داده‌های ارتباطی رو انتقال میده. هاب بسته‌های داده یعنی فریم‌ها را به همه دستگاه‌های موجود توی شبکه منتقل میکنه، و اینکار رو صرف نظر از اینکه بسته داده حاوی آدرس‌های MAC هست یا نه انجام میده.

پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت لینوکس و ویندوز چیه؟

یک هاب (Hub) پورت‌های زیادی داره و کامپیوتری که قصد اتصال به شبکه رو داشته باشه به یکی از این پورت‌ها وصل میشه. وقتی که یک فریم داده به یک پورت میرسه، هاب اون رو به هر پورتی که به اون وصله پخش میکنه، بدون اینکه در نظر بگیره که آیا مقصد خاصی براش هست یا نه. پس درواقع هاب‌ها میتونن تراکم شبکه‌ای ایجاد کنن.

یک سوئیچ کاملا متفاوت از یک هاب کار میکنه، چون هاب آدرس‌های MAC همه دستگاه‌های متصل رو ردیابی میکنه. در نتیجه یک سوئیچ میتونه تشخیص بده که کدوم دستگاه یا سیستم به کدوم پورت وصل شده. وقتی که یک بسته داده دریافت میشه، سوئیچ دقیقاً درک میکنه که باید به کدوم پورت ارسال بشه.

یک سوئیچ بر خلاف هاب، سرعت ۱۰/۱۰۰ مگابیت بر ثانیه رو به هر یک از پورت‌های خودش میده و تضمین میکنه که کاربرها همیشه به حداکثر پهنای باند دسترسی داشته باشن، به همین خاطر این یکی از مزیت‌های قابل توجه سوئیچ نسبت به هابه. هاب‌های شبکه، هاب‌های غیر فعال، هاب‌های هوشمند و سوئیچینگ هاب همگی هاب‌های استاندارد مورد استفاده توی شبکه هستن که در زیر اونها رو به تفکیک توضیح میدیم:

هاب‌های شبکه چی هستن؟

اینها نقاط اتصال محبوب دستگاه شبکه هستن که بخش‌هایی از یک LAN (شبکه محلی) رو به هم متصل میکنن، البته ممکنه حاوی چندین پورت هم باشن. این هاب (Hub) یک رابط برای اتصال دستگاه‌های شبکه به هم هست که شامل چاپگرها، دستگاه‌های ذخیره‌سازی، ایستگاه‌های کاری و سرورها میشه. بسته داده‌ای (فریم) که به پورت یک هاب میرسه ممکنه توی پورت‌های دیگه منتشر بشه و امکان دسترسی به بسته داده توسط تمام بخش‌های شبکه رو فراهم میکنه.

Hub غیر فعال چی هستن؟

هاب‌های غیر فعال به عنوان مجراها یا کانال‌هایی برای انتقال داده‌ها از یک دستگاه یا بخش شبکه عمل میکنن.

هاب‌های هوشمند چی هستن؟

هاب (هاب) هوشمند که هاب‌های مدیریت شده هم گفته میشن، به مدیرهای سیستم اجازه میده تا جریان داده‌ها رو نظارت کنن و هر پورت رو پیکربندی کنن، به اونها اجازه میده تعیین کنن که کدوم دستگاه‌ها یا بخش‌های شبکه به کدوم پورت‌ها متصل باشن. بعضی از پورت‌ها هم ممکنه اگه اتصالی وجود نداشته باشه، باز باقی بمونن.

پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت 4G و LTE چیه؟

سوئیچینگ هاب‌ها چی هستن؟

این هاب‌ها مسئول خوندن ویژگی‌های هر واحد داده هستن. پس از اون، داده‌ها به پورت مناسب یا مورد نظر منتقل میشن.

فرق بین هاب (Hub) و سوئیچ (Switch) چیه؟

فرق بین هاب (Hub) و سوئیچ (Switch) چیه؟

با توجه به مطالبی که در بالا گفتیم برای اینکه تفاوت بین هاب (Hub) و سوئیچ (Switch) رو به طور جامع و یکجا بررسی کنیم همه نکات بالا و مابقی ویژگی‌های این دو مورد رو توی جدول مقایسه‌ای زیر آوردیم  تا درک این تفاوت‌ها برای شما راحت‌تر بشه:

مبنای مقایسه هاب (Hub) سوئیچ (Switch)
هدف هدف اصلی هاب انتقال سیگنال به یک پورته که به محل دریافت سیگنال پاسخ میده. یک سوئیچ به شما امکان میده در صورت نیاز اتصالات رو راه‌اندازی کنین یا خاتمه بدین.
عملکرد اونها توی لایه‌های شبکه هاب‌ها توی لایه فیزیکی کار میکنن. عملکرد سوئیچ توی لایه پیوند داده هست.
نوع انتقال هاب‌ها از نوع انتقال broadcast (داده پراکنی) استفاده میکنن. سوئیچ‌ها از انتقال unicast و multicast که نوعی پخش داده هستن استفاده میکنن.
تعداد پورت‌ها یک هاب میتونه حداکثر ۴ پورت داشته باشه. یک سوئیچ میتونه ۲۴ تا ۲۸ پورت داشته باشه.
تعداد دامنه برخورد تنها یک دامنه برخورد توی هاب وجود داره. توی یک سوئیچ، هر پورت دامنه برخورد مخصوص به خودش رو داره.
امکان فیلتر کردن بسته‌ها هاب‌ها فیلترینگ بسته رو ارائه نمیدن. سوئیچ‌ها امکان فیلتر کردن بسته‌ها رو فراهم میکنن.
حالت انتقال داده هاب از حالت انتقال نیمه دوطرفه استفاده میکنه. سوئیچ از حالت انتقال کامل دوطرفه استفاده میکنه.

جمع‌بندی

هم سوئیچ (Switch) و هم هاب (Hub) هر دو دستگاه‌هایی برای اتصال شبکه هستن. هاب‌ها دستگاه‌های اصلی شبکه به شمار میرن که توی لایه فیزیکی کار میکنن. از اونها برای ارسال بسته‌های داده به تمام دستگاه‌های متصل بدون هیچ گونه فیلتراسیون استفاده میشه.

در طرف دیگه هم یک سوئیچ آدرس‌های MAC همه دستگاه‌های متصل رو ردیابی میکنه، به همین خاطر میتونه تشخیص بده که کدوم دستگاه یا سیستم به کدوم پورت وصل شده. وقتی که یک بسته داده دریافت میشه، سوئیچ دقیقاً درک میکنه که باید به کدوم پورت ارسالش کنه.

به نظر شما فرق هاب و سوئیچ که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟

اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت بین هاب و سوئیچ می‌دونید یا فکر می‌کنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.

منبع: tutorialspoint.com

چقدر راضی بودی؟!