وقتی انسان به دنیا میاد، یک سری وظایف و مسئولیتها از طرف جامعه بهش محول میشه که جز قوانین جهانیه و فرد باید اون رو بپذیره. از طرفی، هر فرد اعمال و کردار مخصوص به خودش رو داره. اینها همون کارما و دارما هستن که از موضوعات مورد علاقه منه! در این مقاله از دیفرتو، شما رو با تفاوت کارما و دارما و فرق بین این دو آشنا میکنیم.
اول با دارما و کارما آشنا بشید!
اسطورههای هندی از چند آیین و مذهب مثل هندوئیسم، بودائیسم، جینیسم و غیره تشکیل شده. البته هر مذهب ترویجکننده چند اصل اولیه برای جامعه بشریه که انسان رو به سمت الهیت سوق می ده. همه مذاهب معتقدن که همیشه راهی برای رسیدن به خدا وجود داره. در هر مذهب باید از یک سری وظایف و مسئولیتها پیروی کرد تا به رستگاری رسید. معنویت مختص هندوئیسم نیست. تمام مذاهب و آیینها چند اصل مشترک در زندگی دارن. چرخه حیات بشر بر پایه دو اصل استواره: دارما و کارما.
کارما (Karma) چیه؟
به عمل یا نتیجه عمل هر فرد، کارما گفته میشه که هم به حال و هم به گذشته او مربوطه. کارما نه قانون داره، نه راه مشخص و نه آموزگار.
کارما دلیل اصلی تداوم چرخه حیات و مرگه. تا وقتی که روح خالص نشه و حساب تمام کارماهای خوب و بد رو پس نده، به رستگاری و رهایی نمیرسه. هر درد یا لذتی که تجربه میکنیم، نتیجه کارهاییه که قبلا انجام دادیم. کارما منحصر به اعمال بد نیست.
فقط زمانی میشه به رهایی (موکشا) رسید که حساب کارما پاک بشه. کارما هیچ اصل مشخصی نداره و فقط به اعمال انسان در طول زندگی وابسته است.
ثمره کارما مجازات نیست بلکه عواقب نیات درونی ماست. نه تنها اعمالی که انجام میدیم شامل حال کارما می شه، بلکه نیت پشت انجام کارهای خوب و بد هم مهمه. رفتار انسان منحصر به برخوردش با انسانهای دیگه نیست و نحوه برخوردش با حیوانات و سایر موجودات زنده هم جز کارما به حساب میاد.
کارما همون چرخه بیرحم زندگی انسانه. تعداد کمی از افراد خیلی زود به رهایی میرسن وگرنه چرخه تولد و مرگ تا هزاران سال طول میکشه. طبق اسطوره هندو، انسان میتونه با نزدیک شدن به خدا، به خاطر کارما طلب بخشش کنه.
تعریف کارما در تمام مذاهب و آیینها یکسانه. بنابراین، هیچ سوء برداشتی نسبت به مفهوم کارما وجود نداره یا اگر برداشت غلطی هست، خیلی کم و محدوده.
دارما (Dharma) چیه؟
به مجموعه وظایف و مسئولیتهایی که راه زندگی درست رو به ما نشون میده، دارما میگن. تعریف دارما در مذاهب مختلف، متفاوته. مثلا:
- هندوئیسم (Hinduism): پذیرفتن نظم طبیعی برای داشتن زندگی درست.
- جینیسم (Jainism): اعتقاد به اصل عدم آزاررسانی و آزارگری به عنوان بخش اصلی دارما
- آیین سیک (Sikhism): دارما یعنی بودن در مسیر تقوا.
- بودیسم (Buddhism): دارما یعنی رعایت آموزههای معنوی و آزادی.
تعریف دارما از مذهبی به مذهب دیگه یا از فردی به فرد دیگه متفاوته. گاهی ممکنه یک جامعه یا فرد چیزی رو دارما تلقی کنن که از نظر یه جامعه یا فرد دیگه آدارما (Adharma یا برخلاف دارما) محسوب میشه.
مثلا درمورد گوشتخواری. ممکنه یک فرد یا جامعه، خوردن گوشت حیوان رو برای حفظ تعادل زنجیره غذایی دارما بدونه اما یک جامعه یا فرد دیگه، معتقد باشه که خوردن گوشت حیوان آدارماست چون کشتن حیوان برخلاف انسانیته.
بالاترین مرحله از دارما، رسیدن به درک معنویه. میشه دارما رو راه رسیدن به خدا دونست. طبق قوانین دارما، انسان باید در دایره محدود و مشخصی رفتار کنه که شکستن این قوانین «آدارما» به حساب میاد.
گفته میشه دارما اصل مهمیه چون به زندگی معنا میبخشه. در کتاب مقدس هندو به دارما و اصولش اشاره شده. همونطور که در حماسه مهابهاراتا اومده، لرد کریشنا یکی از بهترین مبلغین دارماست. هدف نهایی دارما رسیدن به خداست. کسی که راه دارما رو ادامه می ده، فرد مخلصیه.
دارما بر پایه قوانین انسانی یعنی عطوفت، بخشندگی، صداقت و معنویت بنا شده تا انسان سرمایه جامعه باشه. گاهی در جامعه برداشت اشتباهی از دارما میشه. شاید راهها مختلف باشه اما مقصد یکیه و اون هم اینه که انسان خوبی باشیم و روحمون رو پاک و خالص نگه داریم تا به الهیت برسیم. به نظر میرسه در مذهب کالیوگ (kalyug)، دارما بیشتر به معنویت مربوطه تا ارزشهای انسانی.
تفاوت کارما و دارما
فرق بین دارما و کارما در اینه که دارما از بدو تولد وجود داره اما کارما براساس اعمال انسان در طول زندگی شکل میگیره. درنهایت هر دو، انسان رو به رستگاری میرسونن.
- دارما کاملاً وابسته به زندگی فعلیه اما کارما از زندگی قبلی انسان هم متاثره.
- دارما بین افراد جامعه تفاوت قائل میشه اما کارما بین آدمها فرق نمیذاره.
- دارما به معنویت مربوطه اما کارما جهانیه و روی هر قشر و نژادی اثر میذاره.
- دارما ثمره مشخصی نداره اما کارما به این نظریه اشاره میکنه که «زمین گرده».
- دارما قانونمداره اما در کارما هیچ محدودیتی وجود نداره.
- دارما مرشد و مبلغ داره اما کارما به خودی خود درس زندگیه.
- اغلب از دارما برداشت اشتباه میشه اما هیچ سوء برداشتی در تعریف کارما وجود نداره.
در جدول زیر، مقایسه بین فرق دارما با کارما بررسی شده.
معیار مقایسه |
دارما |
کارما |
تعریف | تعریفش در مذاهب مختلف متفاوته | تعریف جهانی یکسانی داره |
ثمره | براساس زندگی فعلی | براساس زندگی قبلی |
قوانین | قوانین مشخص | قانون مشخصی نداره |
رسته | برپایه تولد | برپایه اعمال |
تاثیر بر | جامعه | مختص خود فرد |
نتیجهگیری از تفاوت بین دارما و کارما
دارما و کارما هر دو جزو اصول مهم زندگی انسان هستن و بدون این دو، هیچکس نمیتونه به رستگاری برسه. دارما و کارما در هم آمیخته شدن پس به هم وابسته هستن. فرد موظفه در محدوده دارما، کارمای اعمالش رو پس بده.
با اینکه در تئوری اختلاف نظر وجود داره، اما هدف نهایی رسیدن به خداست. کارما و دارما مبلغ بخشندگی، انسانیت، صداقت و مهربانی هستن. درهای بهشت به روی انسانی که از دارما پیروی میکنه و کارمای خوبی داره باز میشه.
بدون دارما و کارما زندگی انسان پوچ و بیمعناست.
به نظر شما فرق دارما و کارما که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت کارما و دارما میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع:
با سلام
آیا راه حل دارما برای درمان مشکلات روحی و ذهنی افراد در دنیا استفاده میشه.
ممنون واسه مقاله خوبتون
سلام وخسته نباشید ممنون واسه مقاله خوبتون
در دنیایی دارما و کارما تبدیل به دکان شدند و ملت برای خودشون از این راه پول در میارن و پول می چاپن.
سلام
آیا نماد کارما و نماد دارما نشان دهنده این که مکانی که افراد خوب و بد وجود دارند از و در جای خوب فردی بد است؟
با سپاس
سلام و خدا قوت
ممنون از توضیحاتتون🌺🌿
لحظات بکام و روز خوش