تفاوت اصلی بین جهانی گرایی (Globalism) و جهانی شدن (Globalization) در اینه که جهانی گرایی یه ایدئولوژی مبتنی بر این باوره که مردم، اطلاعات و کالاها باید بتونن بدون محدودیت از مرزهای کشورها عبور کنن اما جهانی شدن یا جهانی سازی، گسترش تکنولوژی، محصولات، اطلاعات و مشاغل بین ملتهاست.
هر چند جهانی گرایی و جهانی سازی دو اصطلاحی هستن که در نگاه اول به نظر میرسه معنی مشابهی دارن اما اونها دو چیز کاملاً متفاوتن. جهانی سازی، نیازمند بیشتر شدن ارتباط بین مردم و مناطق سراسر دنیاست؛ در حالیکه جهانی گرایی یا گلوبالیسم، ایدئولوژیِ پشت جهانی شدن ملتهاست. با این مقدمه که تقریباً اصل مطلب رو گفت، به سراغ بررسی تفاوت جهانی گرایی و جهانی سازی در یه جدول خلاصه میریم.
مقایسه جهانی گرایی و جهانی سازی
جهانی شدن | جهانی گرایی |
جهانی شدن به معنی گسترش تکنولوژی، محصولات، اطلاعات و مشاغل بین ملتهاست.
|
جهانی گرایی یک ایدئولوژی مبتنی بر این باوره که مردم، اطلاعات و کالاهای سراسر جهان باید بتونن بدون محدودیت از مرزهای کشورها عبور کنن |
نیازمند بیشتر شدن ارتباط بین مردم و مناطق سراسر دنیاست | جزء ایدئولوژیک جهانی سازی |
جهانی گرایی یا گلوبالیسم چیه؟
گلوبالیسم یک اصطلاح کلیه که ما میتونیم عموماً اون رو بهعنوان یک تعهد ایدئولوژیک به جهانی سازی معنی کنیم. در واقع جهانی گرایی یک دیدگاهه که جهانی شدن ملتها رو تماماً چیز مثبتی میدونه. علاوهبر این، ایدئولوژی جهانگرایی بر این باور بنا شده که مردم، اطلاعات و کالاها باید بتونن بدون محدودیت از مرزهای کشورها عبور کنن. این ایدئولوژی، منافع کل دنیا رو در اولویت بالاتری نسبت به منافع هر کدوم از ملتها قرار میده. جهانی گرایی همچنین میتونه به یک نظام سیاسی-اقتصادی اشاره کنه که مبتنی بر تجارت آزاد و دسترسی آزادانه به بازارهاست..
جهانی سازی چیه؟
بهطور ساده میتونیم جهانی شدن رو گسترش تکنولوژی، محصولات، اطلاعات و مشاغل بین ملتها تعریف کنیم. جهانی شدن یک فرایند اجتماعی و اقتصادی چند وجهیه که از اواخر دهۀ ۱۹۷۰ شروع شد. این مقوله، شامل انواع پدیدههای بههم پیوستۀ اقتصادی، اجتماعی، ارتباطی، سیاسی و زیستمحیطی میشه. علاوهبر این، جهانی شدن رو با بههمپیوستگی بین بازارهای عمومی و خصوصی محلی در عرصه جهانی و با رعایت قوانین پذیرفته شده بینالمللی هم توصیف میکنن.
پدیدۀ جهانی شدن باعث ظهور بازارهای آزاد، افزایش مبادلات تجاری، شکلگیری اقتصادهای آزاد از طریق مرزهای تجاری بدون تعرفۀ گمرکی و توسعۀ زیرساخت و حملونقل میشه. همچنین جهانی شدن منجر به برقراری ارتباط بین جمعیتهای مختلف و تبادل بیشتر ایدهها و ارزشها بین فرهنگهای مختلف هم میشه و روندی رو ایجاد میکنه که به سمت ساخت یک فرهنگ جهانی حرکت میکنه. بهجز اینها، میتونیم جهانی سازی رو ترکیبی از بینالمللی و محلی شدن هم توصیف کنیم.
جهانی شدن، هم اثرات مثبت داره و هم منفی. میتونه اقتصاد، جامعه، فرهنگ و سیاست کشورها رو تحت تأثیر قرار بده. از اون جایی که بازارهای آزاد رو به وجود میاره، اثر مفیدی بر روی شرکتهای چندملیتی دولتی بزرگ میذاره اما میتونه به کسبوکارهای کوچک و هویتهای فرهنگی محلی آسیب بزنه. مضاف بر این، بازار آزاد و گردش آزادانۀ مردم که نتیجۀ جهانی شدنه میتونه باعث مهاجرتهای غیر قابل کنترل بشه و همین موضوع، مسائلی رو در پایداری سیاسی و اجتماعی در یک جامعۀ محلی به بار میاره.
- پیشنهاد مطالعه: تفاوت کشورهای شینگن و اتحادیه اروپا
جمعبندی
اگرچه جهان گرایی و جهانی شدن مفاهیم مشابهی هستن اما یک تفاوت با هم دارن. تفاوت اصلی بین جهانی شدن و جهانی گرایی اینه که جهانی گرایی یک ایدئولوژی مبتنی بر این باوره که مردم، اطلاعات و کالاها باید بتونن بدون محدودیت از مرزهای کشورها عبور کنن اما جهانی شدن به معنی گسترش تکنولوژی، محصولات، اطلاعات و مشاغل بین ملتهاست.
به عبارت سادهتر، وقتی طرفدار جهانی شدن باشیم، یعنی به جهانی شدن گرایش داریم و طرفدار گلوبالیسم (جهانی گرایی) هستیم. وقتی هم که در دنیا، پدیده جهانی گرایی از تئوری به عمل برسه و واقعاً محقق بشه، یعنی جهانی سازی صورت گرفته!
به نظر شما فرق جهانی شدن و جهانی گرایی که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت بین گلوبالیسم و جهانی سازی میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع:
باسلام
چندین هزار ساله که انسان ها همیشه به دنبال جهان گرایی بوده اند و هیچ وقت پدیده جهانی شدن موافق نبودند
سلام وخسته نباشید
دنیای سرمایه داری ما را به سمت مصرف گرایی می کشونه تولید و فروش کلاه زیاد بشن و نیازهای غیرضروری ایجاد میکنن.
در دنیای امروز اکثر کالاها در بستر جهانی شدن قرار دارد و همه چیز بر اساس تجارت جهانی پیش میره ممنون واسه مقاله هاتون
ظاهر جذابی داره اما در واقع پشت این انتقال آزاد اطلاعات و رفت و آمد آزادانه مردم انتقال سرمایه های عظیم انحصارات بزرگ جهانی قرار داره.و در نهایت این اون انحصارات هستندکه ابتدا اقتصاد همه کشورها و در ادامه فرهنگ وآموزش وتربیت و آداب و رسوم اون کشورها رو تحت تسلط و تاثیر خودشون در میارن