وردپرس (WordPress) و جوملا (Joomla) هر دو سیستم مدیریت محتوا (CMS) منبع باز هستن. از وردپرس برای ایجاد وبلاگ، وبسایت و برنامههای کاربردی موبایل استفاده میشه، درحالیکه جوملا برای انتشار بخش وب و توسعه وبسایتهای پویا و برنامههای آنلاین استفاده میشه. توی این مقاله از سایت دیفرتو قصد داریم تفاوت وردپرس و جوملا رو بیشتر بررسی کنیم.
وردپرس چیه؟
وردپرس (WordPress) یک سیستم مدیریت محتوای رایگان (CMS) و منبع باز هست که به زبان PHP نوشته شده و به پایگاه داده MySQL یا MariaDB متصله. این در درجه اول بهعنوان یک ابزار وبلاگنویسی توسعه داده شد اما حالا به یک CMS انعطافپذیر تبدیل شده. میشه از اون برای ایجاد وبلاگ، وبسایت و برنامههای موبایل استفاده کرد. همچنین برای ایجاد یک فروشگاه آنلاین از افزونههای وردپرس استفاده میشه.
وردپرس یکی از محبوبترین راه حلهای سیستم مدیریت محتوا (CMS) در حال استفاده هست. بیش از ۶۰ میلیون وبسایت از اون استفاده میکنن که ۳۴ درصد از ۱۰ میلیون سایت برتر تا سال ۲۰۱۹ رو شامل میشه. وردپرس (WordPress) توسط بنیانگذارهای اون، توسعهدهنده آمریکایی مت مولنوگ و توسعهدهنده انگلیسی مایک لیتل، در ۲۷ مه ۲۰۰۳ توسعه چیدا کرد. این نرمافزار تحت مجوز عمومی (GNU) ارائه شده.
جوملا چیه؟
جوملا (Joomla) یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و منبع بازه که برای انتشار در وب و توسعه وبسایتهای پویا و برنامههای آنلاین استفاده میشه. این سیستم مدیریت محتوایی توسط Open Source Matters Inc و جامعه جوملا در سال ۲۰۰۵ توسعه پیدا کرد. جوملا به زبان PHP نوشته شده و از تکنیکهای برنامهنویسی شیگرا و الگوهای طراحی نرمافزار استفاده میکنه. دادهها رو توی پایگاه دادههای مختلفی مثل MySQL، MS SQL، PostgreSQL و … ذخیره میکنه.
جوملا ویژگیهای زیادی مثل انجمنها، فلشهای خبری، بارگذاری وب، نسخههای قابل چاپ مقالات، جستجوی زبان و پشتیبانی داره. جوملا (Joomla) مزایای زیادی در برابر رقبای خودش توی بازار داره و نه تنها یک سیستم مدیریت محتوا با امکانات کامله، بلکه یادگیری، راهاندازی و استفاده از اون کم هزینهتره.
فرق بین وردپرس و جوملا چیه؟
بین وردپرس و جوملا چندتا تفاوت وجود داره که اونا رو توی ۴ مورد زیر توضیح دادیم:
- وردپرس رایگانه و مدیریت محتوا (CMS) منبع بازه. وردپرس به زبان PHP نوشته شده و به پایگاه داده MySQL یا MariaDB متصله. جوملا هم یک سیستم مدیریت محتوا رایگان و منبع بازه که به زبان PHP نوشته شده و از تکنیکهای برنامهنویسی شیگرا (OOPs) و الگوهای طراحی نرمافزار استفاده میکنه.
- وردپرس فقط از پایگاه داده MySQL یا MariaDB پشتیبانی میکنه، درحالیکه جوملا از خیلی پایگاه دادههای دیگه مثل MySQL، PostgreSQL، MS SQL و … پشتیبانی میکنه.
- وردپرس از زبانهای مختلف پشتیبانی نمیکنه، درحالیکه جوملا از چندین زبان پشتیبانی میکنه و قابلیت مدیریت این زبانها رو فراهم میکنه.
- وردپرس افزونههای پیش فرض خوبی توی فهرست پلاگینهای خودش داره که بعضی از اونها رایگانه و بعضی از افزونههاش پریمیوم هستن. درحالیکه جوملا این ویژگی رو برای اجازه جستجو و نصب قالبها یا برنامههای افزودنی از ناحیه پایه ارائه نمیده.
جدول تفاوت وردپرس و جوملا
توی جدول مقایسهای زیر این ویژگیها رو یکجا جمع کردیم تا درک این تفاوتها برای شما راحتتر بشه:
مبنای مقایسه | وردپرس | جوملا |
سادگی | وردپرس برای مبتدیها با منحنی یادگیری کوچک کاربرپسنده. | جوملا پیچیدهتر از وردپرسه و یادگیری اون زمان میبره. |
وبلاگ نویسی | وردپرس برای وبلاگنویسی عالیه. | جوملا برای وبلاگنویسی خوب نیست. |
پشتیبانی چند زبانه | از ویژگیهای زبانهای مختلف خارج از محدوده خودش پشتیبانی نمیکنه. | از چندین زبان پشتیبانی میکنه و قابلیت مدیریت این زبانها رو داره. |
امنیت
|
وردپرس روی کدهای بسیار امن توسعه یافته و به تهدیدات و حملات امنیتی بسیار سریع پاسخ میده. همچنین دارای قابلیتیه که بهروزرسانیهای خودکار رو ارائه میکنه و به سایت اجازه میده در صورت انتشار هر گونه وصله امنیتی جدید، بهطور خودکار بهروزرسانی بشه. | از نظر امنیتی شبیه به وردپرسه اما تیم اون به تهدیدات امنیتی بسیار سریع و فعال پاسخ میده و حتی برای حملات امنیتی پچ میفرسته. |
پایگاه داده و زبان های برنامه نویسی | وردپرس به زبان PHP نوشته شده و با پایگاه داده MySQL و MariaDB متصله. | جوملا به زبان PHP نوشته شده و از تکنیکهای OOP و الگوهای طراحی نرمافزار استفاده میکنه. این پایگاه دادههای مختلفی مثل MS SQL، PostgreSQL، MySQL و … رو پشتیبانی میکنه. |
جمعبندی
محیط کاربری وردپرس سادس و نیازی به مباحث پیچیده نداره. شخصیسازی ظاهر وردپرس هم نیاز به دانش جزئی CSS داره و ایجاد تغییرات توی اون مثل جوملا پیچیده نیست، ولی به هرحال اگه از درگیر شدن با مباحث مشکل مرتبط با CSS اجتناب میکنین میتونین از کمک یک طراح وبسایت استفاده کنین.
از طرف دیگه به دلیل اینکه وردپرس دارای منابع آموزشی بیشتر نسبت به جوملا هستش کاربر استفاده کننده از وردپرس هر چقدر هم که مبتدی و آماتور باشه بهتر میتونه نسبت به تغییر و مدیریت سایت اقدام کنه.
در ایران، سایتهای زیادی با وردپرس ساخته شدن. مثلاً همین سایت ما (دیفرتو) یا مجله دیجیکالا مگ (و بسیاری از مجلات خبری سایتهای بزرگ کشور) با وردپرس هستن.
به نظر شما فرق وردپرس و جوملا که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت وردپرس و جوملا میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع: