همیشه آدمای مختلفی رو می‌بینیم که برای ورزش، وارد باشگاه و سالن بدنسازی میشن. بعضیا فقط می‌خوان هیکلشون بزرگ بشه و برای زیبایی  یا شایدم خودنمایی، عضلاتشونو بیشتر کنن، بعضیا هم ممکنه تمریناتی رو برای نوع ورزش خاصی انجام میدن. پرورش عضلات به اونا قدرت، سرعت و بسته به برنامه تمرینات، چالاکی و سرعت عمل میده. از طرفی بعضی از مردم فقط میخوان هیکلشون روی فرم بمونه و سلامتیشون تقویت بشه و اومدن به باشگاه بهشون این فرصتو میده که در کنار کسایی باشن که مثل خودشون به فیتنس علاقه دارن. پس یعنی اونایی که میرن سالن بدنسازی، باید فرق بین بدنسازی و فیتنس رو بدونن تا بفهمن که کدومش رو میخوان! در این مقاله از دیفرتو قراره شما رو با تفاوت بدنسازی و فیتنس آشنا کنیم.

آشنایی بدنسازی و فیتنس

با وجود اینکه برنامه این دو ورزش ممکنه شبیه هم باشن، ولی در واقع خیلی با هم فرق دارن. فیتنس (Fitness Workout) یه شاخه جدید از ورزشه، ولی بدنسازی (Body Building) از اواخر دهه ۶۰ میلادی وجود داشته.

بدنسازا: همه چیز توی سایز خلاصه میشه

بدنسازا وزنه‌های سنگین رو بلند می‌کنن، نه فقط برای افزایش قدرت بلکه برای بزرگتر کردن عضلاتشون. کسایی که برای سایز عضله وزنه‌برداری می‌کنن معمولاً از تکنیک “پامپ (pump)” استفاده می‌کنن. این تکنیک با تقویت جریان خون، به رسوندن اکسیژن و مواد مغذی به عضلات کمک می‌کنه.

فرق بدنسازی با فیتنس

بدنسازی، یعنی عضلات بزرگ!

روش وزنه‌برداری‌ای که بدنسازا ازش استفاده می‌کنن با هدف ایجاد پارگی‌های میکروسکوپیک توی عضلات طراحی شده که بدن رو مجبور به بازسازی پارگیها و افزایش قدرت می‌کنه. به این فرآیند، هایپرتروفی میگن که طی اون، بازسازیها کمک می‌کنن عضلات رشد کنن.

وقتی عضلات بزرگتر می‌شن، انرژی بیشتری توی خودشون ذخیره می‌کنن و قدرتشون بالا میره. کلمه “بدنسازی” در اصل به نمایش رقابتی “قدرت” اشاره داره و تقریباً همه وزنه‌بردارا تلاش می‌کنن هیکلشون جوری شکل بگیره که روی صحنه بی‌نقص به نظر برسه.

ورزشکارای فیتنس: همه چیز توی قدرت خلاصه میشه

وقتی حرف از قدرت یا تمرینات فیتنس میشه، فقط یه هدف واسه ورزش وجود داره: افزایش نیرویی که عضلاتتون برای بلند کردن اجسام سنگین نیاز دارن. تا وقتیکه موقع برداشتن وزنه، نهایت نیرو رو بتونن وارد کنن، اندازه و شکل عضلات خیلی اهمیتی نداره.

فرق فیتنس با بدنسازی

فیتنس یعنی بدنت رو فرم باشه

ورزش نرمال یا تمرینات قدرتی معمولاً با وزنه‌های سنگین و ست‌های کمتر انجام میشه. این ورزشها در وهله ی اول هدفشون اینه که به سیستم عصبی مرکزی شما یاد بدن چطور واحدهای حرکتی بدن رو برای وزنه‌برداری به درستی به کار بگیره. تقویت عضلات، محکم کردن مفاصل، استحکام استخوانها و گسترش بافت هم‌بند قویتر، از اهداف بیشتر ورزشهای قدرتی عضلانی هستن.

تفاوت بدنسازی با فیتنس

بدنسازا و فیتنس‌کارها، هر دو بیشتر وقتشون رو توی باشگاه می‌گذرونن و سعی می‌کنن به یه فیزیک بدنی خیره‌کننده دست پیدا کنن. هر دو روش نمایش قدرت عضلات شباهت‌هایی به هم دارن از جمله: بدن‌های تراشیده. ولی چندتا تفاوت هم بین این دوتا هست:

یه نشریه اختصاص داده شده به دستیابی به اهداف فیتنس به اسم muscle prodigy، ادعا داره که اگر چه فیتنس‌مدلینگ، ریشه در بدنسازی داره، اما تفاوتهای زیادی بین نحوه تغذیه، تمرین و زندگی افرادی که در این دو تا دسته‌بندی قرار می‌گیرن وجود داره. در ادامه، این تفاوتها رو بررسی کردیم.

تفاوت تمرینات بدنسازی و فیتنس

بدنسازا کمتر ورزشای هوازی قلبی عروقی یا ست‌های تمرینی با وزنه‌های کم انجام میدن و بیشتر روی افزایش حجم عضلات تاکید دارن. اونا معمولاً از بدناشون تا آخرین توانی که دارن کار می‌کشن، یعنی تا وقتی که نای انجام یه ست دیگه رو نداشته باشن. در طول زمان ریکاوری، عضلاتی که کم آورده بودن ترمیم میشن و قویتر از قبل میشن.

مدل فیتنس حرفه‌ای و نویسنده وبسایت BodyBuilding.com، ابی اوبادیک، میگه که هدف اصلی یه مربی فیتنس، سلامتی و روی فرم بودن بدنشه. مربیها معمولاً بیش از حد نگران داشتن عضلات بزرگتر نیستن تا زمانیکه جلوی دوربینها و توی مسابقات خوب به نظر بیان. این مدلها روی پرورش عضلات اصلی بدنشون کار می‌کنن.

تفاوت بین بدنسازی و فیتنس

هر چی وزنه سنگینتر، عضله بزرگتر!

اونا یه شکم شیش یا هشت تیکه بی‌نقص میسازن و به عضلات پا توجه ویژه‌ای می‌کنن. در مقایسه با بدنسازا، روتین ورزش فیتنس‌کارا کوتاهتر و نفس‌گیرتره. اونا نصف برنامه رو به وزنه‌برداری و نصف دیگشو به انجام ورزشای هوازی اختصاص میدن. برای ساختن عضلات فوق‌العاده، فیتنس‌کارا معمولا ست‌های پرتعداد با وزنه‌های کوچیکتر میزنن.

“باشگاه رفتن روزانه” برای طرفدارای فیتنس معنی نداره!

یه تفاوت عمده دیگه بین فیتنس و بدنسازی، مقدار فعالیتیه که هر کدوم نیاز دارن. ممکنه یه جلسه ورزش بدنسازی دو ساعت طول بکشه، در حالیکه  یه جلسه فیتنس حداکثر چهل و پنج دقیقه ست. بدنسازی معمولاً به تلاش سخت برای زمان طولانی حدود پنج تا شش بار در هفته نیاز داره. اما ورزش فیتنس، به تمرینات کمتر با تلاش کمتر و کشش عضلات کمتری نیاز داره.

فرق بین فیتنس و بدنسازی در رژیم غذایی

از خیلی جهات، رژیم غذایی یه فیتنس‌کار و بدنساز مثل همه. هر دوی این رژیم‌ها تاکید زیادی روی کربوهیدرات‌ها، سبزیجات، پروتئین و میوه در عین مصرف مکمل‌هایی مثل کراتین و شِیک‌های پروتئین دارن.

بدنسازا به مصرف بیشتر مکمل‌ها برای سنگین‌تر بودن ورزشاشون نسبت به فیتنس‌کارا معروفن. اما این به هیچ وجه یه قانون توی حوزه سلامت نیست. بسیاری از فیتنس‌کارا و بدنسازا مکمل‌های روزانه رو توی رژیم غذاییشون می‌گنجونن.

به گفته اوبادیک، تفاوت اولیه بین یه بدنساز و یه فیتنس‌کار، در انتخاب غذاشون نیست، بلکه در میزان کالری مصرفی روزانه‌شونه. اوبادیک میگه که مدلهای خیلی معروف بیشتر از روزانه ۲۵۰۰ کالری مصرف نمی‌کنن. در عوض بدنسازا باید روزانه بیش از ۵۰۰۰ کالری مصرف کنن چون پنجاه درصد از کالریها به تنهایی از پروتئین تامین میشه. باقی کالری معمولاً از گزینه‌های کم‌چرب یا کربوهیدراتها مثل حبوبات و غلات، سبزیجات و میوه‌ها تامین میشه.

تفاوت روش زندگی بدنسازی و فیتنس

برای اوبادیک به عنوان یه مدل و مربی فیتنس ضروریه که در همه حال به فکر فیتنس باشه. در طی ورزش، افراد و گروه‌ها از قوانین مشابهی پیروی می‌کنن که شامل تلاش برای بهتر کردن فیتنس کلی در طی سال میشه. اونا وظیفه دارن یه برنامه ورزشی سختگیرانه رو در کنار یه رژیم غذایی سالم دنبال کنن. به گفته اوبادیک، دلیل این برنامه اینه که هر لحظه ممکنه یه تماس از یه آژانس مدلینگ/ورزشی باهاشون گرفته بشه و به همین دلیل همیشه باید توی بهترین حالت ممکنه باشن.

فرق بین بدنسازی با فیتنس

در فیتنس، وزنه سنگین مهم نیست، قدرت بدنی مهمه

براساس نوشته وبسایت BodyBuilding.com، بدنسازا در طول سال برای افزایش سایز عضلاتشون تلاش می‌کنن. اما در طول فصلهای مسابقات به خودشون سخت نمی‌گیرن چون مسابقات نمایشی ورزشی، منبع اصلی درآمد و انگیزه “وزنه‌بردارها” محسوب میشه. در کمال تعجب، اونا ممکنه ۱۵ درصد چربی در طول فصلهای عادی داشته باشن. برخلاف تمرینات سالانه، بدنسازا تا نزدیکی مسابقات سال آینده نگران افزایش درصد چربی بدنشون نیستن.

بدنسازی و فیتنس، دو شاخه از یک درخت

هردوی ورزشهای رایج و بدنسازی، از اشتیاق انسان به جا بجا کردن مرز محدودیتهای فیزیکی و رسیدن به پتانسیل حداکثری فیتنس منشا می‌گیرن. بنابراین هر  دوی بدنسازی و فیتنس در واقع شاخه‌هایی از یه درخت هستن. تنها متغیر موجود بین این دو رشته، دلیل ورزش و روشی که تمرینات هر کدوم انجام میشن هست.

به نظر شما فرق بین بدنسازی با فیتنس که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟

اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت بدنسازی و فیتنس می‌دونید یا فکر می‌کنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.

منابع:

۳.۷/۵ - (۴ امتیاز)