توکن که به اون توکن رمزنگاری هم گفته میشه، نوعی از ارزهای دیجیتالی هستن که نشوندهنده یک داراییه و میتونن شامل هر چیز با ارزشی باشن. کلا فناوری بلاک چین و اتریوم هم همینطوریه. با توجه به اینکه قبلا ارزش و مشروعیت واقعی ارزهای دیجیتال رو دیدیم، حالا میتونیم از NFTها بهعنوان تحول بزرگ بعدی در این دنیای دیجیتال در حال تغییر، یاد کنیم. از طرفی هم بعد از همه گیری کرونا و روی آوردن مردم به سمت معاملات و مبادلات دیجیتالی، یک شبه تغییرات فناوری دیجیتال سریع شد و NFTها (توکنهای غیرقابل تعویض) و توکنهای قابل تعویض به یک تجارت قانونی تبدیل شدن. با این وجود هنوز خیلیها نمیتونن تفاوت توکنهای قابل تعویض و غیرقابل تعویض رو تشخیص بدن. پس ما توی این مقاله از وبسایت دیفرتو تفاوتهاشون رو توضیح میدیم.
توکن قابل تعویض چیه؟
توکنهای تعویض پذیر داراییهای قابل تقسیمی هستن که به خودی خود منحصر به فرد نیستن و میشه اونها رو به راحتی با داراییهای مشابه دیگهای مبادله کرد. بهعنوان مثال بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال نمونههایی از توکنهای قابل تعویض هستن یعنی میشه اونها رو باهم یا با ارزهای دیگه تعویض کرد. نمونههای ملموستر میتونیم به دلار، سهام یا شمش طلا اشاره کنیم که داراییهای قابل تعویضی هستن.
به بیان سادهتر این ارزها به گونهای درست شدن که هر کسری از یک توکن یا ارز خاص معادل کسری از یک توکن دیگه باشه تا بتونن به راحتی با هم مبادله بشن. توی دنیای ارزهای دیجیتال بیت کوین پرکاربردترین ارز دیجیتاله و قابل تعویض با همه ارزهای دیگست. به طور کلی تعویض پذیری، ویژگی کالاییه که واحدهای اون اساساً قابل تعویض هستن. درواقع این قابلیت تواناییه یک داراییه که با یک دارایی دیگه با همان ارزش قابل تعویض باشه.
توکن غیرقابل تعویض چیه؟
توکنهای غیرقابل تعویض یا همون NFTها یک نوآوری جدید توی فضای بلاک چین یا ارزهای رمزنگاری شده هستن و برخلاف ارزهای دیجیتال دیگه به شما امکان میدن ردیابی کنین که چه کسی مالک یک دارایی خاص هست. ویژگی غیرقابل تعویض این توکنها به معنای چیزیه که منحصر به فرده و نمیشه اون رو با کالای دیگهای مبادله کرد. توکنهای غیرقابل تعویض یا NFTها هم مثل سایر اقلام توی دنیای واقعی با ارزش هستن ولی با این تفاوت که اونها نوعی دارایی دیجیتالی محسوب میشن و میشه اونها رو به صورت آنلاین و اغلب با ارزهای دیجیتال خریداری کرد یا فروخت.
به طور کلی NFTها یک موجودیت کامل از یک ارزش دیجیتالی رو نشون میدن پس نمیشه اونها رو به چند قطعه تقسیم کرد یا به صورت خورد خورد فروخت. NFT مبتنی بر فناوری بلاک چین، به ویژه بلاک چین اتریوم تعریف میشه. اساساً توکنهای غیرقابل تعویض واحدهایی از دادههای ذخیره شده توی بلاک چین هستن یعنی منحصر به فرد بودن اون داراییهای دیجیتالی رو تأیید میکنن. به طور کلی میشه از این ویژگی برای طیف گستردهای از داراییها یا کالاهای دیجیتالی مثل عکس، صدا، ویدئو و سایر فایلهای دیجیتالی استفاده کرد یعنی اونها رو به یک دارایی ارزشمند تبدیل کرد.
فرق بین توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل تعویض چیه؟
توی این بخش اگه بخوایم تفاوتهای این دو رو بهتر باهم مقایسه کنیم باید اونها رو بر اساس سه پارامتر واژه شناسی، ساختار و استاندارد شبکه ارزی بررسی کنیم که در زیر به اونها میپردازیم:
تفاوت توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل تعویض از نظر واژه شناسی
قابلیت تعویض ویژگی یک کالاس که واحدهای اون اساساً قابل تعویض هستن. این قابلیت، توانایی یک داراییه که با یک دارایی دیگه با همون ارزش قابل تعویض باشه. مثلا، اگه یک اسکناس ۱۰۰۰ تومنی از دوست خودتون قرض بگیرین، باید دقیقاً همون ارزش رو به او برگردونی، اما نه لزوماً دقیقاً همون اسکناس ۱۰۰۰ تومنی. شما میتونین دوتا اسکناس ۵۰۰ تومنی یا ده تا اسکناس ۱۰۰ تومنی رو بهش پس بدین. ولی دقت کنین اگه شما به جای پول، ماشین دوستتون رو قرض بگیرین دیگه نمیتونین به جای اون ماشین، یک ماشین دیگه رو بهش بدین. پس یعنی یک ماشین بهعنوان یک ارزش کلکسیونی یا یک دارایی منحصر به فرد به حساب میاد، به همین خاطر غیرقابل تعویضه. به طور کلی غیرقابل تعویض بودن ویژگی منحصر به فرد بودن یک داراییه.
تفاوت توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل تعویض از نظر ساختار اونها
توکنهای غیرقابل تعویض یا همون NFTها اساساً واحدهایی از دادههای ذخیره شده توی بلاک چین هستن که کاملا منحصر به فرد بودن هر دارایی دیجیتالی رو تأیید میکنن. مفهوم NFT مبتنی بر فناوری بلاک چین، به خصوص بلاک چین اتریوم هست. در طرف دیگه، توکنهای تعویضپذیر داراییهای دیجیتالی قابل تقسیمی هستن که بر خلاف NFTها منحصربهفرد نیستن و میشه اونها رو به راحتی با داراییهای مشابه دیگهای مبادله کرد. NFTها بر خلاف توکنهای قابل تعویض، غیرقابل تقسیم هم هستن.
تفاوت توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل تعویض از نظر استاندارد شبکه ارزی
توکنهای تعویضپذیر بیشتر از استاندارد ERC20 استفاده میکنن که یکی از مهمترین استانداردهای فنی برای نوشتن قرارداد هوشمند توکنهای تعویضپذیر بر بستر شبکه اتریوم هست. ERC20 توکنهای اتریوم مبتنی بر فناوری بلاک چینه که مشابه اتر، بیتکوین و بیتکوین کش عمل میکنه. به طور کلی ERC20 بهعنوان یکی از بهترین پروتکلها و بسترهای معاملاتی دیجیتالی توی بلاک چین شناخته میشه. در طرف دیگه، توکنهای غیرقابل تعویض، از استاندارد ERC721 توی اتریوم استفاده میکنن که به توسعهدهندهها اجازه میده تا مالکیت هرگونه داده اعم از عکس، فیلم و … رو به توکن تبدیل کنن. این استاندارد توی بیشتر موارد ساخت توکنهای غیرقابل تعویض استفاده میشه.
تفاوت بین ERC20 و ERC721 چیه؟
ERC20 یک استاندارد برای توکنهای قابل تعویضه که بر پایه شبکه اتریوم کار میکنه، یعنی از اون برای ایجاد توکنهای قابل تعویض توی بلاک چین اتریوم استفاده میشه. درحالیکه ERC721 یک استاندارد توکن غیرقابل تعویضه (NFT) که توی اون یک NFT غیرقابل تقسیم و غیرقابل تعویض درست میشه.
برای اینکه درک بهتری از تفاوت توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل تعویض داشته باشین، تمام ویژگیهای اونها رو یکجا توی جدول زیر آوردیم:
مبنای مقایسه | توکنهای تعویضپذیر | توکنهای غیرقابل تعویض |
معنی | توکنهای تعویضپذیر داراییهایی هستن که قابل تعویضن و میتونیم اونها رو با دارایی دیگهای با نوع مشابه مبادله کرد. | توکنهای غیرقابل تعویض داراییهای منحصربهفردی هستن که قابل تعویض نیستن و نمیتونیم با NFT دیگهای از همون نوع مبادله کنیم. |
تقسیم پذیری | توکنهای تعویضپذیر داراییهای قابل تقسیمی هستن، یعنی تا وقتی که مقدار یکسانی از اون باقی بمانه، میشه اون رو به هر تعداد واحد دیگه تقسیم کرد. | توکنهای غیرقابل تعویض داراییهای غیرقابل تقسیمی هستن و یک موجودیت کامل رو نشان میدن، پس نمیشه اونها رو به چند واحد تقسیم کرد. |
ارزش پیشنهادی | توکنهای تعویض پذیر یکنواختن و مثل NFTها ارزش پیشنهادی منحصر به فردی ندارن. | NFTها یک ارزش پیشنهادی منحصر به فردی دارن و همچنین هر توکن یک شناسه منحصر به فردی داره. |
شبکه مبادلهای | توکنهای قابل تعویض از استاندارد ERC20 استفاده میکنن که برای ایجاد توکنهای قابل تعویض توی بلاک چین اتریوم استفاده میشه. | NFTها از استاندارد ERC721 برای نمایش توکنهای خودشون استفاده میکنن. |
جمعبندی
همونطوری که ما روز به روز به سمت زندگی دیجیتالی پیش میریم، توی فعالیتهای اقتصادی هم همین اتفاق برامون میوفته و پیدا کردن یک روش برای حفظ ثرمایمون خیلی مهم میشه. به همین خاطر NFTها راه حلی عملی برای مالکیت توکنها ارائه میدن که امکان دیجیتالی شدن داراییهای دنیای واقعی رو برای ما فراهم میکنن. در بین تمام توکنهای دیجیتالی، NFTها با توجه به اینکه ارزش منحصر به فرد دارن و توکنی غیرقابل تقسیم هستن برای ما مفیدترن.
اونها یک موجودیت کامل رو نشون میدن و نمیشه اونها رو به چند واحد تقسیم کرد. در طرف دیگه، توکنهای تعویضپذیر به راحتی قابل تقسیمن و اونها رو میشه به هر تعداد واحد مورد نظر تقسیم کرد تا وقتی که لازم بود، بتونیم اون رو با هر توکن دیگهای با نوع مشابه و با همون ارزش مبادله کنیم.
به نظر شما فرق توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت توکنهای قابل تعویض و توکنهای غیرقابل میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع: