لبخند زیبا یکی از مولفههای اصلی برای زیباییه یک فرده. ظاهر دندانهای شما تاثیر قابل توجهی روی عزت نفس و اعتماد به نفس شما رو داره و شما رو جذابتر و جوانتر میکنه. اگه به دلیل فضای ناهموار بین دندانهاتون موقع لبخند زدن احساس راحتی نمیکنین، بهتره بدونین که این دیگه یک مشکل لاینحل نیست. با لطف پیشرفت دندانپزشکی مدرن، میتونی حین احوالپرسی با افراد دیگه لبخندی زیباتون رو بزنین. کامپوزیت و لمینت دندان یک روش دندانپزشکی زیباییه و راه حلی پیشرفته محسوب میشه که از طریق اون میتونین از دندانهای سفید مرواریدی و سالم لذت ببرین. اونها موادی هستن نازک، حالت ویفری، هم رنگ دندان هستن که به جلوی دندانهای شما متصل میشن و برای انواع مشکلات دندانی مفیدن. تصمیمگیری در مورد اینکه کدوم تکنیک برای شما مناسبه به مجموعهای از معیارهای متفاوت بستگی داره. با مطالعه این مطلب از سایت دیفرتو بهتر تفاوت کامپوزیت و لمینت رو درک میکنین و میتونین برای دندانهای خودتون بهترین انتخاب رو داشته باشین.
فرق بین کامپوزیت و لمینت چیه؟
قبل از انتخاب نوع خاصی از اینها، اول باید بفهمین که آیا کامپوزیت و لمینت دندان راه حل مناسبی برای شما هستن یا نه. کامپوزیت برای همه یا هر دندانی مناسب نیستن. پس انتخاب صحیح یک عامل بسیار مهم توی کارایی این تکنیکها برای شماس.
کامپوزیت و لمینت توی موارد زیر خیلی موثر هستن:
- اصلاح دندانهای کج یا بد شکل
- ترمیم دندانهای شکسته یا لبپر شده
- دندانهای لکهدار یا تغییر رنگ داده وقتی که درمان سفیدکننده دندان جواب نمیده
- دندانهایی که در اثر سایش کوتاه شدن
- دندانهایی که خیلی از هم فاصله دارن
برای اینکه درک بهتری از تفاوتهای این دو داشته باشیم باید مزایا و معایب هر کدوم رو بدونیم.
مزایای کامپوزیت دندان چیه؟
برای شناخت مزایای کامپوزیت دندان اون رو بر اساس پارامترهای مختلف بررسی میکنیم:
هزینه
کامپوزیت مزایای زیادی نسبت به لمینت داره که مهمترین اونها هزینه هست. به طور متوسط، لمینتها دو برابر گرانتر از کامپوزیتها هستن، که برای بعضیها خیلی مهمه، با توجه به اینکه اکثر این طور درمانها تحت پوشش بیمه نیستن، پس به این معنی که شما احتمالاً برای کامپوزیت از جیب خودتون پرداخت میکنین.
درمان تو همون روز مراجعه
کامپوزیت رو بیشتر مواقع میشه توی یک جلسه تکمیل کرد. دندانپزشک شما دندانهای شما رو برای رزین آماده میکن و سپس روکشها رو مستقیماً روی جلوی دندانهای تراش داده شما قرار میدن. بعد رزین رو با استفاده از نور شدید خشک میکنن و در نهایت روکشهای شما صیقلی میشن.
کامپوزیت مستقیم روی دندانهای شما حجاری میشن. رزین چسپنده دندان بهطور مستقیم روی دندانها قرار داده میشن جایی که میشه اون رو شکل داد و توسط دندانپزشک بهش حالت داد. رزین با استفاده از نور با شدت بالا سفت میشه، پس از اون میشه لایههای اضافی رزین رو تراش زد و در صورت نیاز برای به دست اومدن زیبایی بیشتر، به اون حالت داد.
پس از اتمام این مراحل باید رزین پولیش داده بشه تا ظاهری طبیعیتر و شبیه دندان به دست بیاره. پس روش کامپوزیت خیلی سختیه کمتری داره و به طور قابل توجهی سریعتر از ترمیم دندان با استفاده از پرسلن انجام میشه. پروسه لمینت طولانیتره، چون باید قالبهای دندان شما توی آزمایشگاه دندانپزشکی آماده بشن و بعد مدتی تحویل دکتر شما داده بشن. همچنین قبل از نصب این قالبها، دندانهای شما نیاز داره که ترمیم بشن.
برگشتپذیری
مسلماً بزرگترین مزیتی که قالبهای کامپوزیتی نسبت به پرسلن (Porcelain) دارن اینه که برگشتپذیرن. پرسلن نیاز به تغییر شکل دندانهای طبیعی شما داره تا روکش پرسلن روی اونها قرار بگیره. وقتی صحبت از کامپوزیتها میشه، حداقل کار آمادهسازی لازمه تا روی دندانهای طبیعی شما انجام بشه، به این معنی که اونها به طور دائم تغییر نمیکنن تا حدی که مواد کامپوزیتی رو نشه برداشت و در صورت نیاز جایگزین کرد.
مزایای لمینت دندان چیه؟
برای شناخت مزایای لمینت دندان اون رو بر اساس پارامترهای مختلف بررسی میکنیم:
دوام
اگرچه قالبهای کامپوزیتی چندین مزیت دارن، اما توی دوام نمیتونن با لمینت رقابت کنن. لمینت مادهای خیلی قویتر از رزین کامپوزیته (حتی با بهبود مواد رزین). لمینتها به طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ سال دوام میارن، البته اگه بهداشت دهان و دندان رو به خوبی رعایت کنین و دستورالعملهای دندانپزشک خودتون رو دنبال کنین، میتونن حتی برای مدت طولانی تری دوام بیارن. قالبهای کامپوزیتی تقریباً نیمی از اون طول عمر دارن، یعنی ۵ تا ۷ سال.
اکثر دندانپزشکها موافقن که لمینتها طبیعیترین و شبیهترین زیبایی رو به دندان ارائه میدن. لمینت کیفیت شفافی داره که کاملاً شبیه مینای دندان طبیعیه. همچنین به دلیل استحکام مواد و لعابی که پس از درمان روی اون اعمال میشه، در برابر لکه و بریدگی خیلی مقاومش میکنه.
در طرف دیگه، روکشهای کامپوزیتی متخلخلتر هستن پس مستعد لک برداشتن هستن، به این معنی که ممکنه نیاز به تنظیم رژیم غذایی خاصی داشته باشین تا از بعضی مواد غذایی لکهزا اجتناب کنین. همچنین کامپوزیت برای اینکه دندان شما زیبا بشه باید پولیش بشن و حتی پس از این کار هم از نظر ظاهری کاملاً با لمینت قابل مقایسه نیست.
روش لمینت وقت بیشتری رو میگیره و معمولا نیاز داره که دندانها به طور موقت پوشیده بشن تا روکشها غالب گرفته شده توی آزمایشگاه آماده بشن. البته درحال حاضر تعداد زیادی از دندانپزشکها فناوریهای CAD/CAM کنار خودشون دارن که به سرعت بخشیدن به فرایند کار با امکان ساخت در محل کمک میکنه.
موارد استفاده از کامپوزیت و لمینت دندان
در ادامه یک سوال پیش میاد و اون اینه که موارد استفاده از کامپوزیت و لمینت دندان چه موقس؟
توی بعضی موقعیتها، دندانها یا افراد خاصی کاندیدای مناسبی برای استفاده از روکش دندان نیستن. که دلیل اونم ممکنه شامل موارد زیر باشد:
- دندانهایی با پوسیدگی یا بیماری فعال لثه همراه هستن. این شرایط باید قبل از ساخت و چسباندن روکشهای لمینت یا کامپوزیت دندانی درمان بشن.
- دندانهای ضعیف شده اگه مقدار قابل توجهی از ساختار دندان از بین رفته باشه یا با یک پرکننده بزرگ جایگزین شده باشه این دندانها به اندازه کافی برای عملکردش با روکش دندانی قوی نخواهند بود. تاجهای دندان در این مورد راهحلهای مناسبتری دارن.
- دندانهای به شدت ناسالم یا دندانهای نامرتب مثل اوربایت (دندان خرگوشی) و آندربایت (بیرون بودن فک پایین) برای لمینت و کامپوزیت مناسب نیستن و باید درمان ارتودنسی برای اصلاح این مشکلات پیچیده انجام بشه.
- فشردن و ساییدن معمولی دندانها میتونه به راحتی هر روکش دندان رو بتراشه یا بشکند. این معظل که به اسم دندان قروچه شناخته میشه، باید قبل از شروع هر گونه قرار دادن روکشهای دندانی درمان بشن.
وقتی که متوجه شدین کامپوزیت و لمینت دندان میتونه گزینه خوبی برای شما باشه، باید بر اساس تعدادی از عوامل (مثل زمان و مکان شما، بودجه، نوع کار مورد نیاز و …) در مورد لمینت و کامپوزیت تصمیم بگیرین.
جمعبندی
بین دو روش لمینت و کامپوزیت این موضوع کدام روکشها طبیعیتر به نظر میرسن یک سوال مهمه. با این حال، لمینتها پوشش طبیعیتری دارن، چون مواد، نور رو به روشی بسیار مشابه با مینای دندان طبیعی منعکس میکنن. البته روکشهای کامپوزیت هم وقتی پولیش میشن طبیعی به نظر میرسن.
از دیدگاه دیگه اگه دندانهای شما به شدت لکهدار، آسیب دیده، نامرتب یا شکافهای بزرگی داشته باشن، ممکنه دندانپزشک لمینت رو به شما توصیه کنه. روکشهای کامپوزیتی برای مشکلات خفیف تا متوسط مناسبن. از نظر استحکام لمینتها خیلی قویتر از رزینهای کامپوزیتی هستن، به این معنی که کمتر در معرض خوردگی و شکستگی قرار میگیرن. ولی اونها رو نمیشه مثل روکشهای کامپوزیت تعمیر کرد. یعنی اگه روکش لمینت آسیب ببینه، باید تعویض بشه پس این مورد میتونه نسبتاً پرهزینه باشه.
به نظر شما فرق کامپوزیت و لمینت که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت کامپوزیت و لمینت میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع: