مدیر عامل و مدیر ارشد عملیاتی دو کارمند رده بالای یک شرکتن که مسئول سلامت کار و جهت دهی کلی به کسب و کار هستن. اونها معمولاً با در نظر گرفتن موفقیت بلندمدت برای کسب و کار تصمیم میگیرن. مدیر ارشد عملیاتی (COO) توی یک شرکت رتبه دوم رو داره و کار اون گزارش به مدیر عامله، همچنین در راستای ماموریت و چشم انداز کلی شرکت، مسئول پیادهسازی و نظارت بر عملیات روزانه، فرایندها و استراتژیهاس. این دو نقش در راس سلسله مراتب یک شرکت قرار دارن. ولی اگه مدیر عامل و مدیر ارشد عملیاتی رو بخوایم مقایسه کنیم، متوجه میشیم که نقشها و مسئولیتهای اونها همیشه روشن نیست. این مقاله از سایت دیفرتو شباهت و تفاوت مدیر عامل و مدیر ارشد عملیاتی رو برای شما توضیح میده.
مدیر عامل (CEO) چیه؟
CEO (Chief Executive Officer) به معنای مدیر عامله که بالاترین رتبه توی یک شرکت به شمار میره. مدیران عامل اهداف تجاری رو تدوین میکنن و تصمیمات استراتژیک میگیرن (مثالا گسترش توی یک بازار جدید یا توسعه یک محصول جدید).
- مقاله مرتبط: تفاوت هدف و مقصود در کسب و کار
مدیر ارشد عملیاتی (COO) چیه؟
COO (Chief Operations Officer) به معنای مدیر ارشد عملیاتیه که دومین نفر بعد از مدیر عامل به شمار میره. مدیران ارشد عملیاتی، چشم انداز مدیرعامل رو برای شرکت میگیرن و اون رو به یک طرح تجاری قابل اجرا تبدیل میکنن. اونها روی همه عملیاتها نظارت دارن و مطمئن میشن که تیمهای اجرایی در جهت دستیابی به اهداف تجاری کار میکنن.
فرق بین مدیر عامل و مدیر ارشد عملیاتی چیه؟
اگه بخوایم تفاوت بین مدیرعامل و مدیر اجرایی ارشد رو توی یک جمله توضیح بدیم، باید بگیم که مدیر عامل یک رتبه برتر توی یک شرکته و مدیر ارشد عملیاتی (COO) هم توی سلسله مراتب در رتبه دوم قرار داره و توی مراحل کارش به مدیر عامل گزارش میده. به دنبال اون بسته به ساختار شرکت، مدیر عامل میتونه براساس گزارشهای مدیر ارشد عملیاتی به هیئت مدیره، سرمایهگذارها یا موسسان شرکت گزارش بده.
مدیر عاملها مسئول تعیین هدفی هستن که باید شرکت به سمتش بره، درحالیکه مدیران ارشد عملیاتی مسئول نحوه رسیدن شرکت به اون هدف هستن. به زبان سادهتر، مدیر عامل یک چشمانداز رو برای شرکت تعیین میکنه و مدیر ارشد عملیاتی اون رو اجرا میکنه. اما به این معنی نیست که مدیرعامل وقت خودش رو توی برنامههای مبهم صرف کنه یا اینکه مدیر ارشد عملیاتی تنها نقش دلال یا رابط داشته باشه.
هم مدیر عامل و هم مدیر ارشد عملیاتی مسئولیتهای سطح بالایی دارن که روی موفقیت کسب و کار تأثیر میذاره. مدیر عاملها برای نظارت روی عملیات روزانه و ارائه بینش خودشون در جریان تغییرات سازمانی به مدیرهای ارشد عملیاتی متکی هستن. همچنین مدیران ارشد عملیاتی پس از دریافت نظرات مدیر عاملها در مورد طرحهای بزرگتر و دیدگاههای سهامدارها، تصمیمات استراتژیک میگیرن و رویههای شرکت رو ایجاد میکنن.
توجه به یک نکته مهمه و اون اینه که ممکنه توی بعضی شرکتهای کوچک مدیر ارشد عملیاتی وجود نداشته باشه، درحالیکه مدیر عامل میتونه موسس شرکت یا رئیس هیئت مدیره باشه. ولی اگه اون شرکتها رشد کنن رویههای پیچیدهتری پیدا میکنن پس قطعا نیاز به استخدام یک مدیر ارشد عملیاتی برای مدیریت تمام عملیات داخلی و مشاوره دادن به مدیرعامل شرکت بیشتر میشه.
جدول تفاوت مدیر عامل با مدیر ارشد عملیاتی
توی جدول مقایسهای زیر ویژگیهای مدیر عامل و مدیر ارشد عملیاتی رو یکجا جمع کردیم تا درک این تفاوتها برای شما راحتتر بشه:
مدیر عامل | مدیر ارشد عملیاتی |
توی سلسله مراتب نفر اوله | توی سلسله مراتب نفر دومه |
به هیئت مدیره گزارش میده | به مدیر عامل گزارش میده |
چشم انداز شرکت رو تعیین میکنه | چشم انداز شرکت رو اجرا میکنه |
مسئول موفقیت یا شکست شرکته | پاسخگوی میزان عملکرد شرکته |
روی برنامهریزی بلندمدت تمرکز میکنه | روی عملیات روزانه تمرکز میکنه |
تمرکز روی مسائل خارجی داره و با سرمایه گذارها، شرکا و سایر ذینفعان خارجی همکاری میکنه | تمرکز روی مسائل داخلی داره، با بخشهای مختلف کار میکنه تا اطمینان حاصل کنه که مراحل به درستی پیش میرن و سیاستها به طور موثر اجرا میشن |
جمعبندی
آیا مدیر عامل یا مدیر عامل در یک سازمان بالاتر است؟
همونطور که گفتیم مدیرهای ارشد عملیاتی بعد از مدیر عامل، دومین رتبه اجرایی رو بین مدیرهای یک شرکت دارن. مسئولیت اصلی اونها نظارت روی عملیات تجاریه که ممکنه شامل بازاریابی و فروش، هدایت و تامین منابع انسانی، تحقیق و توسعه، تولید و سایر وظایف باشه.
البته توی ساختار و حاکمیت یک شرکت، تغییرات متعددی میتونه شکل بگیره، پس نقشهای مدیرعامل و مدیر ارشد عملیاتی ممکنه بسته به نوع شرکت متفاوت باشه.
به نظر شما فرق مدیر عامل با مدیر ارشد عملیاتی که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت مدیر عامل و مدیر ارشد عملیاتی میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منبع: resources.workable.com