بحث مداومی در مورد ارتباط بین رهبری و مدیریت وجود داره و اینه که آیا مدیر باید یه رهبر عالی هم باشه و اینکه آیا رهبر باید مهارت‌های مدیریتی خوبی داشته باشه؟ یا اصلاً تفاوت رهبری و مدیریت در چی هست؟ هر مدیری رهبر هم هست و هر رهبری، باید مدیریت هم بکنه؟! این مقاله کوتاه اما کامل از دیفرتو، شما رو با فرق بین رهبری و مدیریت آشنا میکنه.

تفاوت رهبری و مدیریت چیه؟

مدیریت و رهبری دو روش متفاوت سازماندهی مردم یا پرسنل شرکت هستن. رهبری در ایجاد مسیر یا چشم‌اندازی جدید برای گروه نقش داره، یعنی اینکه رهبر، پیشگام یک مسیر جدید هست. از طرف دیگه، مدیریت، افراد و منابع یک گروه رو بر اساس اصول و ارزش‌هایی که از قبل تعیین شدن، کنترل یا هدایت میکنه. مدیر از یه روش رسمی، منطقی و علمی استفاده میکنه ولی رهبر، از اشتیاق استفاده کرده و عواطف مخاطبانش رو تحریک میکنه.

پیتر دراکر، پدر مدیریت جهان، تفاوت رهبری و مدیریت رو اینطوری تعریف میکنه: رهبری به معنای انجام صحیح‌ترین کارها و مدیریت هم به معنای انجام کارها به صورت صحیح هست.

در ادامه، خلاصه تفاوت بین رهبری و مدیریت رو برای شما آماده کردیم:

رهبری مدیریت
تعریف رهبری به معنای “توانایی فرد برای تاثیرگذاری، انگیزه‌دهی و توانمندسازی سایر افراد به اثربخشی و موفقیت سازمان‌ها یا جوامعیه که اون افراد، عضوش هستن. مدیریت شامل هدایت و کنترل گروهی از افراد با هدف هماهنگ‌سازی گروه به منظور رسیدن به یک هدف مشترک هست.
سبک‌های شخصیتی رهبران اغلب افراد باهوش و دمدمی مزاج، کاریزماتیک با جذبه بالا هستن. با این حال، این دسته از افراد معمولاً تنها هستن و حریم خصوصی دارن. اونا مشکلی با ریسک‌پذیری ندارن و گاهاً وارد ریسک‌های خطرناکی میشن. تقریباً همه رهبرها سطح بالایی از تخیل و رویاپردازی دارن. مدیرها اغلب افراد منطقی هستن و مشکلات را حل میکنن. اونا اغلب به اهداف، ساختارها، پرسنل و در دسترس بودن منابع تمرکز می‌کنن. مدیرها ویژگی‌هایی مثل پشتکار، تحلیل هدف و هوش بالایی دارن.
جهت‌گیری مردم محور فعالیت محور
تمرکز رهبری افراد مدیریت کارها
خروجی کار دستاوردها نتایج
رویکرد بررسی مشکلات و ارائه راهکارهای جدید و خلاقانه. با استفاده از جذبه‌ و تعهدشون، به بقیه انگیزه و تمرکز کافی رو میدن تا مشکل حل بشه و به برتری برسن. ایجاد استراتژی، سیاست و روش‌هایی برای تشکیل تیم‌ها و ایده‌هایی که عملکرد خیلی خوبی کنار هم دارن. اونا با بررسی نظرات، ارزش‌ها و اصول، قدرت افراد رو افزایش میدن. مدیرها باور دارن که این ترکیب میتونه ریسک رو کمتر کنه و باعث موفقیت بشه.
رویکرد نسبت به ریسک ریسک‌پذیر ریسک گریز
نقش در تصمیم‌گیری تسهیل‌کننده کارها دخیل در کارها
سبک‌ها تحول‌آفرین، مشورت‌کننده و مشارکت‌کننده دیکتاتوری، مقتدر، معامله‌گر، استبدادی، مشورت‌کننده و دموکراتیک
روش اعمال قدرت جذبه و تاثیر اقتدار و جایگاه رسمی
سازمان رهبران، طرفدار دارن مدیران، زیردست دارن
گرایش به قلب مغز
پیشنهاد مطالعه »»  تفاوت قدرت و اختیار چیه؟

تفاوت اقتدار رهبری و مدیریت

افراد معمولا رهبرها رو به دلیل جذبه و ویژگی‌های شخصیتیشون دنبال میکنن، اما این در حالیه که مدیر به دلیل اقتدار رسمیش مورد اطاعت قرار میگیره. در نتیجه، افراد وفاداری بیشتری نسبت به رهبرها در مقایسه با مدیرها دارن.

در این زمینه، مقاله تفاوت قدرت و اختیار رو هم بخونید.

تفاوت رهبر و مدیر

تعارض‌های نقش رهبر و مدیر

رهبری یکی از چندین جنبه مدیریت به شمار میره. اغلب، یک فرد ممکنه کلاه‌های متفاوتی به سر کنه و در دوره‌های زمانی مختلف مدیر یا رهبر و یا هر دو باشه. اگرچه ضروری نیست اما اگر مدیر بتونه یه رهبر خوب باشه، برای خودش و سازمانش خیلی مفیدتر خواهد بود. از طرف دیگه، رهبرها هم اگه کمی مهارت‌های مدیریتی داشته باشن میتونن عملکرد بهتری داشته باشن، چون این مهارت‌ها به اونا کمک میکنن تا پیاده‌سازی چشم‌انداز استراتژیک خودشون رو بهتر تجسم کنن.

گروه‌های خودانگیخته و خودجوش ممکنه به رهبر نیاز نداشته باشن و رهبرها رو افراد سلطه‌گر بدونن. از طرف دیگه، تیم‌های کوچک ممکنه به واسطه مهارت‌های تخصصی یه نفر اون رو رهبر قلمداد کنن. اما این فرد تحت فرمان مدیر تیم در سلسله مراتب سازمانیه که ممکنه باعث بروز تنش و اختلافات بشه.

به نظر شما فرق رهبری و مدیریت که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟

اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت رهبری و میدریت می‌دونید یا فکر می‌کنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.

منابع:

۵/۵ - (۳ امتیاز)