دانش، خرد، درک و بینش همگی ویژگیهای مهم شخصیتی هستن که هر انسانی برای داشتن زندگی شریفتر باید اونها رو داشته باشه. ما برای به دست آوردن دانش به مدرسه میریم، برای پیدا کردن خرد (حکمت) به اعتقادات خودمون پایبندیم و برای دستیابی به درک توی کارهای خودمون فکر میکنیم. چون معمولاً مردم در مورد دانش و حکمت صحبت میکنن، پس ممکنه ما از قبل با معنای اونها آشنا شده باشیم. بعضی از افراد حتی توی داستانها و بحثهای خودشون از این مفاهیم به جای هم استفاده میکنن. اما واقعاً فرق بین دانش و خرد چیه؟ در مورد فرق دانش، خرد و درک چی؟ یکی از بهترین راهها برای تعریف کردن و درک معنای یک مفهوم، اینه که یاد بگیرین چطوری اونا رو از مابقی متمایز کنین. هرچی بیشتر اختلافهای اونها رو بشناسین، معناشون رو بیشتر درک میکنین.
برای اینکه دانا، خردمند و فهمیده بشیم، باید معانی و تفاوتهای دانش، خرد و فهم رو تحلیل کنیم. پس بدون هیچ مقدمهای، بیاین اونها رو بررسی کنیم. به همین خاطر ما توی این مقاله از سایت دیفرتو، تفاوت دانش، خرد، درک و فهم رو به شما میگیم تا بتونین بین اونها تمایز قائل بشین و بهتر اونها رو درک کنین.
دانش (Knowledge) چیه؟
دانش اطلاعات جمعی و حقایقیه که از طریق آموزش یا تجربه بهدست میاد. در واقع یک نوع آگاهیه. باید بدونین که دانش به خودیخود یک قدرت و تواناییه.
خرد (Wisdom) چیه؟
خرد به معنی خصوصیت داشتن قضاوت خوب براساس دانشه. این مفهوم در بین مردم بهعنوان توانایی تشخیص خوب از بد شناخته میشه. میشه گفت اگه دانش قدرته، پس خرد هم نحوه انتخاب شما برای استفاده اون قدرته.
درک (Understanding) چیه؟
درک، توانایی فهم دانش و انتخابهای خودمون هست یا به عبارتی تحقق تصمیمات شماس. این مقوله یعنی عملی شدن علم و خرد. اگه دانش قدرته و خرد انتخاب شما برای استفاده از اون قدرته، پس درک هم اجرای انتخاب شما برای استفاده از اون قدرته. وقتی هرچی رو که موعظه (نصیحت) میکنیم خودمون به اون عمل کنیم، درک خودمون رو توسعه دادیم.
بینش (Insight) چیه؟
بینش ظرفیتیه برای به دست آوردن درک دقیق و عمیقی از دانش و انتخابهای خودمون. فهم داشتن توانایی برای تبدیل دانش، تصمیم و عمل شما به یک عادت یا سبک زندگیه. اگه دانش قدرته، خرد هم انتخاب شما برای استفاده از اون قدرته و درک اجرای انتخاب شما برای استفاده از اون قدرته، پس بینش هم اجرای مداوم انتخاب شما برای استفاده از اون قدرت هست.
بینش مستقیماً با آینده ما مرتبطه، اگه بینش یا بصیرت داشته باشیم یا مدام دانش، خرد و درک اعمال خودمون رو به کار ببریم، بدونین که به آینده خودمون اطمینان بیشتری پیدا میکنیم.
فرق دانش، خرد، درک و بینش چیه؟
برای اینکه بهتر بفهمیم تفاوت بین دانش، خرد، درک و بینش چیه بهتره این موارد رو براساس پارامترهای زیر بررسی کنیم.
چطوری دانش، خرد، درک و بینش رو بدست بیاریم؟
- برای به دست آوردن دانش: باید هر انسانی زمان و تلاش خودش رو صرف دونستن چیزهای مختلف کنه، اینکار رو باید از طریق خوندن، شنیدن، دیدن، تجربه کردن، مطالعه کردن و آشنایی با چیزهای خاص انجام بده. البته بدون علاقه یا اشتیاق، به سختی میشه دانش کسب کرد.
- برای به دست آوردن خرد: باید ابتدا دانش داشته باشیم و بعدا با استفاده از خرد به قضاوت درستی از اون دانش بپردازیم. نمیتونین بدون قدرت، جرات و اعتماد به نفس برای تصمیم گیری، به خرد دست پیدا کنین. انسان هر چقدر هم عاقل و دانا باشه، اگه نتونه درست رو از نادرست تشخیص بده، نمیتونیم اون رو عاقل بدونیم.
- برای به دست آوردن درک: باید قبل از همه دانش و خرد داشته باشین و سپس اونها رو به مرحله عمل (درک کردن) برسونین. هر کسی باید بدونه، انتخاب کنه و سپس اون انتخابش رو تمرین کنه. شما بدون اجرای دانش و انتخابتون، نمیتونین به درستی چیزها رو درک کنین. شما باید هرچیزی رو که درسته انجام بدین، نه اینکه فقط به دونستن درست بودن اون اکتفا کنین.
- برای به دست آوردن بینش: باید هر شخصی همه موارد بالا یعنی دانش، خرد و درک رو داشته باشه. با تمرین مداوم و تأمل در اونها میتونین به بینش درستی برسین و نسبت به آینده اطمینان بیشتری داشته باشین. بدون صبر، خویشتن داری، پشتکار و ثبات، به سختی میتونین بصیرت خودتون رو گسترش بدین.
به طور خلاصه، شما باید دانش داشته باشین. باید یک انتخاب آگاهانه از اون دانشتون، برای به دست آوردن خرد داشته باشین، باید اون انتخاب رو تمرین کنین تا نشون بده درک دارین و در نهایت، اون انتخاب رو به طور مداوم تمرین کنین تا بصیرت بهدست بیارین.
کاربردهای دانش، خرد، درک و بینش توی زندگی چیه؟
- دانش: میتونه به شما کمک کنه تا باهوشتر بشین، نمرات بالاتری تو زمینه درسیتون کسب کنین، کسب و کار سودآورتری داشته باشین، زندگی سالمتری داشته باشین، روابط پایداری ایجاد کنین و از بیشتر چالشهای زندگیتون جون سالم به در ببرین. دانش در واقع قدرتیه که میتونه شما رو توی زندگی قویتر و رقابت پذیرتر کنه.
- خرد: میتونه به شما کمک کنه تا هوش، شرافت، منفعت، سلامتی، عشق و قدرت خودتون رو در راه درست به کار ببرین. به عبارت دیگه، خرد اینه که از دانش یا قدرت خودتون به روشی بهتر استفاده کنین.
- درک: میتونه به شما کمک کنه تا فردی عملیتر و فعالتر بشین. از اونجایی که درک توانایی به کار بردن دانش و خرد خودتون توی اعمالتونه، پس به شما کمک میکنه حرف و علم خودتون رو پیش ببرین و به نتایج واقعی برسین.
- بینش: میتونه به شما کمک کنه تا فردی شادتر و با اعتماد به نفس باشین. از اونجایی که این توانایی تمرین مداوم دانش و خرد شماس، پس به شما کمک میکن تا نسبت به آینده مطمئنتر باشین. بینش، ترسها و احساس ناامنی شما رو از بین میبره و در نتیجه به شادی و کمال واقعی توی زندگیتون میرسین (حالا که صحبت از ترس شد، مقاله تفاوت ترس و فوبیا رو هم بخونید).
حرف آخر
ما برای داشتن زندگی بهتری توی حال حاضر و آینده خودمون حتما به دانش، خرد، درک و بینش نیاز داریم. معمولاً به نظر میرسه که بینش یا بصیرت در بین اونها از همه بزرگتر و مهمتره، اما اینطوری نیست حقیقت اینه که همه اونها به همدیگه نیاز دارن. بدون داشتن دانش نمیشه خرد داشت، بدون خرد هم نمیشه فهمید یا درک کرد و بدون فهم هم نمیتونیم بینش یا بصیرت داشته باشیم.
تمامی اینها مراحلی هستن که ما باید اونها رو طی کنیم تا واقعاً توی زندگیمون به خوشبختی و موفقیت برسیم. ما باید تفاوتهای دانش، خرد، درک و بینش رو بشناسیم، نه برای اینکه اونها را از هم جدا کنیم. برای اینکه یاد بگیریم چطوری اونها رو به هم متصل کنیم و مسیر درست رو برای بهدست آوردن هدف نهایی زندگیمون طی کنیم.
بد نیست مقاله تفاوت علت و دلیل و یا تفاوت استعداد و مهارت رو هم بخونید!
به نظر شما فرق دانش، خرد، درک و بینش که در این مقاله توضیح داده شد، درست بوده؟ اگر شما اطلاعات بیشتری از تفاوت دانش، خرد، درک و بینش میدونید یا فکر میکنید تعریف دقیقتری وجود داره، حتما در بخش نظرات، برای ما ارسال کنید تا مقاله رو اصلاح و تکمیل کنیم.
منابع:
ممنون خیلی ساده و روان توضیح داده شده بود.